Waarom net Caroline Gennez (Vooruit) de nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking werd

Met de aanstelling van Caroline Gennez (Vooruit) als minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid haalt partijvoorzitter Conner Rousseau een ervaren kracht terug naar de regering. Maar waarom net Gennez? Business AM Radio vroeg het haar zelf.

Waarom is dit belangrijk?

Op 19 oktober zette Meryame Kitir (Vooruit) een stap opzij als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Ze nam zelf, op doktersadvies, tijdelijk afstand van de job, omdat deze veel van haar mentale energie had gekost. Later raakte bekend dat ook de relaties met haar eigen kabinetsmedewerkers een belangrijke rol speelden. Kitir nam een pauze, maar keert daaruit terug naar de Kamer, in plaats van naar de regeringstafel.

In het nieuws: Caroline Gennez (Vooruit), de voormalige partijvoorzitter van de toenmalige sp.a, neemt haar plaats in.

  • “Het was een complete verrassing. Ik hoopte natuurlijk, net als veel mensen, op de terugkeer van Meryame Kitir, maar dat is onmogelijk gebleken. Ik heb even bedenktijd gekregen, en heb dan beslist mijn verantwoordelijk te nemen”. Zo klonk de nieuwe minister op Business AM, de gloednieuwe radiozender die op 9 januari wordt gelanceerd, online en via DAB+. (Meer daarover leest u onderaan dit artikel).
  • “Het is nog maar anderhalf jaar in deze regeerperiode en Conner (Rousseau, de Vooruit-partijvoorzitter) was naar eigen zeggen op zoek naar onmiddellijk inzetbare ervaring. In die zin is het logisch dat, naast het engagement van een zeer ervaren rot als Frank Vandenbroucke (minister voor Volksgezondheid, Vooruit), dat ik daar ook mijn beperktere, maar toch wat aanzienlijke ervaring kon naast leggen. Zo kunnen we heel snel doorstarten met Vooruit”, zo klonk Gennez verder.

De jeugd: Met Gennez keert een ervaren politica terug naar de regering, maar was het niet net de kans voor de jeugd om op te staan?

  • Volgens Gennez is er alvast geen gebrek aan vertrouwen in jongere partijleden: “We hebben twee jonge vrouwen als fractieleider, met Melissa Depraetere in de Kamer en Hannelore Goeman in het Vlaams Parlement. Dat zijn jonge, zeer getalenteerde vrouwen, maar in een ministerschap dat al meer dan twee jaar ver is, heb je onmiddellijk inzetbare ervaring nodig.
  • Ook haalde de politica haar rol aan tijdens de regeringsonderhandelingen: “Ik heb zelf mee het regeerakkoord onderhandeld met Conner Rousseau en de hele Vooruit-ploeg in 2019, Ondertussen zijn we al een paar jaar verder, maar de basis is mede door ons gelegd. Men vindt het dus eigenlijk logisch dat Conner bij mij is uitgekomen, ook al had ik het niet verwacht.”

Verder in het interview wijdde Gennez ook uit over hoe ze zal werken op haar departement. Het volledig interview kan u hieronder beluisteren.

Caroline Gennez werd geïnterviewd door Business AM RadioDeze radiozender zal vanaf 9 januari te beluisteren zijn, online of via DAB+. Business AM Radio brengt zakennieuws, met aandacht voor economie, politiek, technologie, maar ook geopolitiek. Een trailer over wat u kan verwachten, hoort u hier.

(ns)

Meer