Waarom lesbische vrouwen meer verdienen dan hun heteroseksuele collega’s

Werknemers uit minderheidsgroepen ontvangen meestal een lager loon dan hun gemiddelde collega’s, maar lesbiennes vormen daarop een uitzondering. Dat zegt onderzoek van de University of Washington. Vastgesteld werd dat lesbiennes gemiddeld 9 procent meer verdienen dan heteroseksuele seksegenotes.

Bij mannen kan echter niet hetzelfde fenomeen worden vastgesteld. Een homoseksuele werknemer verdient 11 procent minder dan zijn heteroseksuele collega. Een eenduidige reden voor het fenomeen kan volgens de onderzoekers niet worden gegeven, maar wel kunnen een aantal mogelijke verklaringen naar voor worden geschoven. “Mogelijk is er bij lesbiennes sprake van een positieve discriminatie,” benadrukt onderzoeker Marieka Klawitter, professor publiek beleid aan de University of Washington. “Misschien verwachten de werkgevers dat lesbiennes zich competitiever opstellen en zich geëngageerder tonen dat heteroseksuele collega’s. Onder meer is gebleken dat in de privésector lesbiennes enerzijds beter worden beloond en homoseksuele mannen anderzijds zwaarder worden gesanctioneerd, wat met deze theorie in overeenstemming zou kunnen zijn”

Wervingsproces

Het is volgens professor Klawitter echter ook mogelijk dat lesbiennes door de afwezigheid van een mannelijke partner harder moeten werken om het vereiste gezinsbudget te kunnen verzamelen. Anderzijds zouden lesbiennes ook minder druk ervaren van de taken die ook thuis nog moeten worden opgeknapt. “Ook lesbiennes botsen op de arbeidsmarkt tegen discriminatie aan, maar worden minder zwaar getroffen dan heteroseksuele vrouwen,” zegt professor Klawitter. “Bovendien mogen lesbiennes zeker geen gepriviligeerde groep genoemd worden. Tegenover heteroseksuele vrouwen ervaren lesbiennes immers discriminatie tijdens het wervingsproces. Bovendien verdienen lesbiennes nog altijd minder dan mannelijke collega’s.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20