Waarom Leonardo DiCaprio investeert in champagne

De Amerikaanse acteur en filmproducent Leonardo DiCaprio is de nieuwste beroemdheid die investeert in wijn. Hij is nu een belangrijke aandeelhouder in Champagne Telmont, eigendom van de Rémy Cointreau-groep. DiCaprio, die bekend staat om zijn klimaatactivisme, koos dat merk niet zomaar.

Het champagnehuis Telmont werd opgericht in 1912 en is gevestigd in Damery, in de buurt van Epernay. Telmont is trots op zijn groene referenties, wat volgens het merk de vastberadenheid van DiCaprio motiveerde om financieel betrokken te raken.

“De beslissing van Leonardo DiCaprio om aandeelhouder te worden, is een krachtige steunbetuiging voor Telmont, die ons zal aanmoedigen om onze ambitieuze plannen uit te voeren”, volgens Ludovic du Plessis van Champagne Telmont. “We delen dezelfde overtuigingen en dezelfde inzet voor de bescherming van het milieu. Ons huis staat met de ene voet in de traditie en de andere in de moderniteit, maar beide stevig geworteld in het terroir. We streven ernaar om in naam van Moeder Natuur te handelen bij alles wat we doen.”

Het champagnehuis behaalde in 2017 zijn eerste biologische landbouwcertificering voor een deel van zijn wijngaarden. Het streeft ernaar om zijn resterende wijngaardgrond tegen 2025 om te zetten naar biologisch en is van plan om zijn partnertelers te helpen volledige conversie naar bio te realiseren tegen 2031.

Geen champagne meer op het vliegtuig

Bovendien beweert Telmont zich in te zetten voor de bescherming van de biodiversiteit op zijn landgoed en voor het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk. In juni 2021 schrapte het het gebruik van geschenkverpakkingen. Het beperkte ook zijn verpakking tot klassieke groene mousserende wijnflessen gemaakt van 85% gerecycleerd glas.

Ook opmerkelijk is dat Telmont vanaf 2024 geen flessen meer via luchtvracht zal exporteren. De champagnes van Telmont bestemd voor de Verenigde Staten bijvoorbeeld zullen verscheept worden op zeilboten, door een bedrijf gespecialiseerd in windaangedreven maritiem transport, wat moet zorgen voor een veel lagere CO2-uitstoot.

“Champagne Telmont heeft samen met zijn partnerwijnbouwers zijn zinnen gezet op het produceren van 100% biologische champagne, om de komende jaren een volledig duurzame productiecyclus te garanderen. Van het beschermen van de biodiversiteit op het land tot het gebruik van 100% hernieuwbare elektriciteit, Telmont is vastbesloten om zijn ecologische voetafdruk radicaal te verkleinen, wat me trots maakt om als investeerder”, liet de acteur weten als reactie op het nieuws van zijn investering.

Fotocredit: Telmont.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20