Waarom krijgen zwangere vrouwen voorrang voor het Covid-19-vaccin in België?

Vanaf 4 mei krijgen zwangere vrouwen in België prioritaire toegang tot het vaccin Covid-19. Dat werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een persbriefing van de FOD Volksgezondheid. Waarom deze wijziging?

De effecten van Covid-19 op een zwangerschap waren een paar maanden geleden nog grotendeels onbekend. Uit een studie bij 2 130 zwangere vrouwen, van wie er 706 het corona hadden, blijkt echter dat als zij besmet zijn, er een hoger risico is om een ernstige vorm van de ziekte op te lopen en op de dienst intensieve zorg terecht te komen. Uit de studie blijkt ook dat het risico op moedersterfte – overlijden van de moeder binnen 42 dagen na de bevalling – veel groter is dan normaal. Uit een andere studie bleek dan weer dat het risico op een voortijdige bevalling met 60 procent toeneemt.

De wetenschappers hebben niet alleen hun licht laten schijnen over de negatieve gevolgen van een infectie, maar hebben zich ook gebogen over wat de potentiële effecten van een vaccinatie zijn. Vaccins die door het Europees Geneesmiddelenbureau zijn goedgekeurd, zijn tijdens klinische proeven niet getest op zwangere vrouwen. Het was dan ook moeilijk te zeggen of een prik bij deze specifieke groep geen andere significante negatieve effecten zou kunnen veroorzaken.

De Belgische Gezondheidsraad heeft echter besloten dat de mRNA-vaccins (Moderna en Pfizer) veilig zijn voor zwangere vrouwen. Dat blijkt althans uit de gegevens van de Verenigde Staten (VS), waar al bijna 87.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd. In tegenstelling tot conventionele vaccins, die een verzwakte vorm van het virus inspuiten, vertellen mRNA-vaccins onze cellen alleen hoe ze antilichamen tegen de ziekte moeten aanmaken. Uit Amerikaanse statistieken blijkt ook dat het vaccin noch bij mannen noch bij vrouwen de vruchtbaarheid vermindert en dat het mogelijk is om borstvoeding te blijven geven na een vaccinatie.

Hoe zal het werken?

De taskforce is heel duidelijk geweest: alleen vrouwen die zes maanden of langer zwanger zijn, kunnen worden gevaccineerd. Als ze dat wensen, moeten ze zich wenden tot hun huisarts, die als enige in staat zal zijn hen vanaf volgende week dinsdag op de voorrangslijst te plaatsen.

Vaccinatie tijdens de zwangerschap heeft een dubbel voordeel: bij de geboorte zouden zowel moeder als kind immuun moeten zijn voor het virus.

De toevoeging van deze vrouwen aan het vaccinatieprogramma zal naar verwachting geen gevolgen hebben voor het kernprogramma. Volgens de Taskforce Vaccinatie komt dit neer op maximaal 300 vrouwen per centrum. De vaccinatie van 65-plussers en risicogroepen moet gewoon doorgaan. Gevangenbewaarders en Olympische en Paralympische atleten, die over een paar maanden in Japan aan wedstrijden zullen deelnemen, komen ook in aanmerking voor vaccinatie.

(jvdh)

Meer