Waarom krijgen de meeste rokers geen longkanker?

Een Amerikaans onderzoek probeert te verklaren waarom de ene roker vroeg doodgaat aan longkanker en de ander niet.

“Mijn oma rookt een pakje per dag en is al 92, dus zo ongezond is het ook weer niet.” Je hebt zo’n soort opmerking vast vaker gehoord. Maar hoe komt het nu dat die kettingrokende oma zo oud kan worden zonder longkanker te ontwikkelen, terwijl een andere roker op zijn zestigste aan de gevolgen van de ziekte overlijdt? Onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine in New York hebben het uitgezocht.

Ze bestudeerden een (relatief kleine) groep van 33 deelnemers tussen 11 en 86 jaar oud. Ongeveer de helft van hen had nog nooit gerookt, de anderen in verschillende mate. De zwaarste roker had al 116 pakjesjaren gerookt. Een pakjesjaar is het aantal jaren dat iemand heeft gerookt, vermenigvuldigd met het aantal pakjes per dag.

Om 116 pakjesjaren bij elkaar te verzamelen, zou je dus bijvoorbeeld 58 jaar lang twee pakjes per dag moeten roken.

Niet uitsluitend een kwestie van geluk

Of je als roker longkanker krijgt of niet, is niet uitsluitend een kwestie van geluk, blijkt uit de studie. Er werden bij de deelnemers cellen langs de randen van hun longen afgenomen. Deze cellen blijven decennialang in leven en kunnen muteren als ze ouder worden of als hun eigenaar rookt. Doordat ze zo lang in leven blijven, is de kans het grootst dat ze kanker ontwikkelen.

De onderzoekers maten het aantal mutaties in de longcellen. Die data werden afgezet tegen de rookhistorie van de proefpersoon. Het was geen grote verrassing dat mensen met meer pakjesjaren over het algemeen meer DNAmutaties in de longcellen hadden.

Vals gevoel van veiligheid

Het was wel een verrassing dat de hoeveelheid mutaties na 23 pakjesjaren niet toenam. De deelnemer die 116 pakjesjaren had gerookt, had dus niet vijf keer zo veel mutaties. Dat verdere mutatie uitbleef, kan komen doordat het lichaam van de roker het beschadigde DNA efficiënt kon herstellen of de schadelijke stoffen uit de sigarettenrook kon filteren en afvoeren, ook wel ‘ontgiften’ genoemd.

Er wordt nu druk gewerkt aan tests die het vermogen tot DNA-reparatie of ontgifting van een lichaam kunnen meten. Zo moet duidelijk worden hoeveel risico iemand dan loopt om longkanker te krijgen.

“Heel interessant”, noemt voormalig longarts Wanda de Kanter de studie. Ze waarschuwt wel dat zo’n test een vals gevoel van veiligheid zou kunnen geven. Verder merkt ze op dat er buiten longkanker nog een hoop andere complicaties aan het roken van sigaretten zijn gekoppeld. Zo wordt 30 procent van de hart- en vaatziektes veroorzaakt door roken en is het de meest voorkomende oorzaak van blindheid.

(©KIJK Magazine)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20