Waarom Kims nieuwe kruisraket onheilspellend teken van escalerende wapenwedloop op Koreaanse schiereiland is

Noord-Korea heeft laten weten dat het met succes nieuw ontwikkelde kruisraketten heeft getest die een veel langere afstand kunnen bereiken dan hun voorgangers. Het was de eerste rakettest door het land in zes maanden en een nieuwe indicatie dat de wapenwedloop tussen Noord- en Zuid-Korea opnieuw aan het oplaaien is op het Koreaanse schiereiland.

Waarom is dit belangrijk?

De rivaliserende legers van Noord- en Zuid-Korea zijn zichzelf aan het bewapenen met steeds krachtigere raketten die verder kunnen vliegen en meer vernietigende kracht hebben, en die moeilijker te onderscheppen zijn.

Bij de tests die zaterdag en zondag plaatsvonden, raakten de Noord-Koreaanse raketten doelen op 1.500 kilometer afstand na meer dan twee uur vliegen. Ten minste, dat zegt zei het officiële Noord-Koreaanse Central News Agency. De raketten veranderden van baan en maakten cirkels voordat ze hun doelen raakten volgens de Noord-Koreanen. De staatsmedia van het land gaven ook aan dat de leider van het land, Kim Jong-un, de weekendtests niet had bijgewoond, hoewel hij de afgelopen jaren gewoonlijk toezicht hield op alle grote wapentests. Noord-Korea zegt dat de langeafstandskruisraket “een strategisch wapen van groot belang” is en deel uitmaakt van een bewapeningsplan dat Kim tijdens het partijcongres in januari had aangekondigd.

Een reeks resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verbiedt Noord-Korea om ballistische raketten te ontwikkelen of te testen, maar dat geldt niet voor kruisraketten. Maar uit deze laatste tests blijkt alvast dat Noord-Korea zijn arsenaal aan raketten bleef verbeteren, terwijl de besprekingen over nucleaire ontwapening met de Verenigde Staten vastliepen.

De rol van Trump en Biden in de nieuwe wapenwedloop

Volgens de aankondiging van de staatsmedia bieden de nieuwe raketten Noord-Korea een effectief afschrikmiddel tegen “de militaire manoeuvers van de vijandige troepen”. Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben in augustus een gezamenlijke militaire oefening van negen dagen gehouden. Gezamenlijke oefeningen van de twee bondgenoten hebben Noord-Korea er al vaker toe aangezet zijn eigen militaire oefeningen of wapentests uit te voeren. De tests van het Noorden kwamen ook temidden van tekenen dat Zuid-Korea zijn eigen wapenopbouw snel aan het opvoeren is.

Aangezien internationale onderhandelingen weinig vooruitgang hebben geboekt om te voorkomen dat Noord-Korea zijn wapenarsenaal uitbreidt, is Zuid-Korea begonnen met het bouwen van krachtigere raketten en eigen raketafweersystemen om de Noord-Koreaanse dreigingen het hoofd te bieden.

Zuid-Korea heeft bijvoorbeeld deze maand met succes zijn eerste van op een onderzeeër gelanceerde ballistische raket getest. Hoewel de Zuid-Koreanen weigerden details bekend te maken, meldden lokale nieuwsmedia dat de SLBM (Submarine-launched ballistic missile, red.) werd gelanceerd vanaf de nieuw gebouwde Dosan Ahn Changho-klasse aanvalsonderzeeër. Noord-Korea begon in 2015 met het testen van SLBM’s en rapporteerde het jaar daarop een succesvolle test.

De afgelopen jaren hebben de Verenigde Staten de richtlijnen versoepeld van ballistische raketten die Zuid-Korea mocht ontwikkelen. Die leggen beperkingen op aan het bereik van de raketten en de kracht van de kernkoppen die ze dragen. Nadat Noord-Korea in 2017 zijn eerste intercontinentale ballistische raket had gelanceerd, verhoogde Donald J. Trump, de toenmalige president, de limiet voor het laadvermogen van Zuid-Koreaanse ballistische raketten. Tijdens de topontmoeting in mei tussen president Biden en zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger, Moon Jae-in, kwamen de bondgenoten overeen de raketrichtlijnen tout court te beëindigen, waardoor voor Zuid-Korea de weg open ligt om raketten voor een langere afstand te ontwikkelen.

Opbod van almaar krachtigere raketten

Noord-Korea reageerde boos op de opheffing van de raketbeperkingen en noemde het “een grimmige herinnering aan het vijandige beleid van de VS”. Het verwijderen van de limieten stelt Zuid-Korea in staat ballistische raketten te bouwen met grotere kernkoppen die destructieve kracht hebben en die zich kunnen richten op ondergrondse bunkers waar Noord-Korea zijn nucleair arsenaal bewaart en waar zijn leiderschap zich zou verbergen in oorlog.

Toen de Zuid-Koreaanse premier vorig jaar het Agentschap voor Defensieontwikkeling van zijn Ministerie van Defensie bezocht, zei hij dat Zuid-Korea “een ballistische korteafstandsraket had ontwikkeld met een van de grootste kernkoppen ter wereld”, een duidelijke verwijzing naar de Hyunmoo-4, die experts zeggen dat het heel Noord-Korea kan dekken met een laadvermogen van twee ton.

Toen Noord-Korea voor het laatst een rakettest uitvoerde, op 25 maart, zei het dat het een nieuwe ballistische raket had gelanceerd met een kernkop van 2,5 ton. Deze maand verschenen er berichten in de Zuid-Koreaanse nieuwsmedia dat het Zuiden een nog krachtiger wapen aan het ontwikkelen was: een ballistische korteafstandsraket met een laadvermogen tot drie ton.

De rivaliserende legers zijn zichzelf dus aan het bewapenen met steeds krachtigere raketten die verder kunnen vliegen en meer vernietigende kracht hebben, en die moeilijker te onderscheppen zijn.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland liepen in 2017 al fors op, toen Noord-Korea drie intercontinentale ballistische raketten (ICBMs) testte en zijn zesde ondergrondse nucleaire test uitvoerde, wat leidde tot sancties van de Verenigde Naties. Na de tests beweerde het land de mogelijkheid te hebben om de continentale Verenigde Staten te kunnen treffen met een kernkop.

“Duidelijke vooruitgang in de wapentechnologie van Noord-Korea”

Trump heeft Kim tussen 2018 en 2019 drie keer ontmoet, maar de twee leiders konden geen overeenstemming bereiken over sancties en de nucleaire en raketprogramma’s van het Noorden. Tijdens militaire parades die afgelopen oktober en in januari werden gehouden, onthulde Noord-Korea wat leek op nieuw ontwikkelde intercontinentale en onderzeeër gelanceerde ballistische raketten. De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties zei vorige maand dat het land een reactor in zijn belangrijkste nucleaire complex leek te hebben herstart.

Maar Noord-Korea heeft wel afgezien van het testen van een ICBM en heeft ook geen nucleaire tests meer uitgevoerd sinds 2017. De meest recente militaire parade, die donderdag werd gehouden ter gelegenheid van het 73-jarig jubileum van de regering, toonde ook geen nieuwe wapens. Maar het voerde afgelopen weekend dus wel succesvolle tests uit van een nieuwe langeafstandskruisraket.

Volgens militaire analisten zou de kruisraket een duidelijke vooruitgang betekenen in de wapentechnologie van Noord-Korea, dat het potentieel in staat stelt om verdedigingssystemen te vermijden en Zuid-Korea of Japan te treffen. Het is onduidelijk of Noord-Korea de technologie onder de knie heeft die nodig is om kernkoppen te bouwen die klein genoeg zijn om door een kruisraket te worden vervoerd, maar leider Kim Jong-un zei eerder dit jaar dat het ontwikkelen van kleinere bommen een topdoel was.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20