Waarom je moet opletten als je geld parkeert op een effectenrekening

De aandelenmarkten bevinden zich in woelig vaarwater nu de Federal Reserve een verdere verstrakking van het geldbeleid heeft aangekondigd. Experts raden daarom aan om wat extra cash opzij te zetten in afwachting tot de gemoederen wat bedaard zijn. Cash aanhouden op een effectenrekening gaat soms wel gepaard met een prijskaartje.

Sinds de rentevergadering van de Federal Reserve vorige week kleuren de beurzen bloedrood. De toezichthouder heeft toen beslist om de rente te verhogen met 50 basispunten, wat een verdubbeling is van de traditionele verhoging. Ook de komende maanden is het zo goed als zeker dat de Fed opteert voor een “dubbele renteverhoging.” Daarenboven gaat de Amerikaanse centrale bank vanaf juli haar balans afbouwen, wat de langetermijnrente verder de hoogte zal injagen.

Strafrente brokers

Aandelenbeleggers zijn als de dood voor renteverhogingen. Door zo’n verhoging wordt het almaar lucratiever om te beleggen in vastrentende activa, zoals staatsobligaties. De Amerikaanse tienjaarsrente bedraagt momenteel 3 procent. Begin dit jaar bedroeg die rente 1,6 procent.

In turbulente beurstijden raden experts aan om wat cash opzij te zetten. Dat kan je onder meer doen door winstgevende aandelen te verkopen. Maar wist je dat je in sommige gevallen een strafrente moet betalen als je geld parkeert op een effectenrekening? Het merendeel van de brokers die een strafrente hanteren, zal pas een vergoeding eisen als je een bepaald plafondbedrag overschrijdt.

Bij Binckbank moet je bijvoorbeeld een strafrente van 0,5 procent betalen als er meer dan 25.000 euro op je rekening staat. Bij de Nederlandse broker Degiro moet je al een strafrente van 0,5 procent betalen als je door het plafond van 2.500 euro breekt. Lynx hanteert een strafrente van 0,25 procent als je meer dan 50.000 euro op je effectenrekening parkeert.

Beleid ECB

Op de sites van verschillende brokers staat te lezen dat ze zich genoodzaakt zien om dergelijke maatregelen te nemen omdat de financiële instellingen een negatieve rente moeten betalen als ze geld stallen in Frankfurt. Tot op heden bedraagt de depositorente -0,5 procent. Die rente zal naar alle waarschijnlijkheid binnenkort worden opgetrokken.

Binnen de Europese Centrale Bank (ECB) gaan er namelijk almaar stemmen op om de rente te verhogen in juli. Verschillende bestuursleden van de toezichthouder pleiten voor een nulrente tegen het einde van het jaar. Ook Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, sluit een verhoging in juli niet uit. Dat zei ze woensdag tijdens een persconferentie in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Indien de ECB de rente naar boven bijstelt, bestaat de kans dat de brokers de strafrente laten varen.

(fjc)

Meer