Waarom is het zo moeilijk om geld te sparen?

Geld sparen is een concept waarvan de meeste mensen denken dat veel ervaring en oefening niet noodzakelijk is. Er zijn echter een groot aantal redenen waarom mensen het toch niet bepaald eenvoudig vinden om geld opzij te zetten. Ze gebruiken zelfs excuses en smoezen om maar niet te hoeven sparen. Een aantal van de meest voorkomende excuses en smoezen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Ik weet niet waar je geld kunt sparen,
  • Ik weet niet hoe je kunt sparen,
  • Ik heb niet voldoende financiële middelen om te sparen,
  • Ik kan het niet volhouden als ik begin met sparen,
  • Door de stijging van de prijzen houd ik niet genoeg geld over om te sparen.

Als je jezelf enigszins herkent in één van deze excuses of smoezen, dan zit je wellicht in een moeilijke tijd met een aantal geestelijke remmingen die je belemmeren om elke maand opnieuw een vast geldbedrag (of een bepaald percentage van je salaris opzij te zetten). In dat geval is het goed om je herinnering is terug te laten gaan naar de tijd dat je als student rond moest komen. In die tijd heb je immers ook de motivatie kunnen vinden om te studeren aan leuke, en absoluut ook aan minder leuke, vakken. Je hebt waarschijnlijk ook dagenlang met je neus boven je boeken gezeten met als enige motivatie: het behalen van een voldoende voor je examen. Wanneer je eenmaal begonnen bent met let lesmateriaal nog een keer door te nemen, kon je zelfs gefrustreerd raken vanwege het feit dat je niet eerder deze stof onder de knie wist te krijgen. Pas nadat je even pauze had genomen en daarna weer rustig naar de lesstof keek leek er opeens een lichtje te gaan branden: je snapte waar de stof overging en wat de les inhield.

Tip! Bekijk hieronder de beste spaarrekeningen volgens rekening.be:

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

Op een soortgelijke manier zien mensen vandaag de dag ook het sparen van een de4el van hun inkomen. Volgens de Wall Street Journal heeft ongeveer een kwart van de bevolking geen persoonlijk noodfonds opgebouwd. Dit wil dus zeggen dat ze geen geld opzij hebben gezet voor wanneer er plotseling een financiële noodsituatie ontstaat die opgevangen dient te worden. Bij voorkeur zorg je er op tijd voor dat je niet tot deze groep van mensen gaat behoren en creëer je tijdig een persoonlijk noodfonds door elke maand een bepaald deel van je inkomen op een aparte spaarrekening te storten.

Je eigen mentale remmingen overwinnen

Hieronder hebben we een aantal slimme financiële maatregelen opgesomd die je kunt nemen op het moment dat je je eigen mentale remmingen wilt gaan overwinnen.

  1. Los al je schulden af: al lijkt dit wellicht geen manier om geld te kunnen gaan sparen, toch is het echt zo. Wanneer je je namelijk van je schulden kunt ontdoen, zoals de openstaande studielening en één of meerdere kredietkaartschulden, dan ben je immers goed op weg om een degelijke basis te vormen die in de toekomst nodig is voor een zekere financiële stabiliteit. Tijdens de aflossing van deze schulden, moet je er overigens wel voor waken dat je geen andere schulden op gaat bouwen.
  2. Leg noodvoorraden aan: een noodreserve is niet meer dan geld dat je alleen gebruikt in geval van nood. Je kunt geld uit een noodreserve aanspreken op het ogenblik dat er een onverwachte autoreparatie of een medische noodsituatie zich aandient. Het is dus niet de bedoeling dat je dit geld gaat gebruiken om een verre reis mee te financieren. Al lijkt dit alles op het eerste gezicht misschien als een hoop geld opzij zetten, toch is de het creëren van een persoonlijk noodfonds te vergelijken met het opzij zetten van geld om er een nieuwe auto van te gaan kopen. Door elke maand een deel van je salaris in dit noodfonds te stoppen, zal het in korte tijd gaan groeien en kun je er later de financiële vruchten van gaan plukken. Hopelijk zult je je persoonlijk noodfonds aan hoeven te spreken. Het geld dat je echter extra opzij kunt leggen, kun je later wel gaan gebruiken om bijvoorbeeld een leuke vakantie te boeken of een andere wagen aan te schaffen.
  3. Kort termijnvermogen: dit geld kun je onder andere steken in veilige beleggingen, zoals geld dat je op een spaarrekening stort, om er bijvoorbeeld de kosten van een verlovingsring mee op te kunnen vangen.
  4. Geld opzij zetten voor je pensioen: op een aparte rekening gaan pensioensparen, is een investering doen in je eigen toekomst en dus van cruciaal belang. Door zo vroeg mogelijk te gaan sparen voor je oude dag hoef je bovendien elke maand maar een relatief klein bedrag te sparen om later je huidige levenstandaard te kunnen handhaven.
  5. Stort geld op een beleggingsrekening: veel mensen zullen hun geld immers op een reguliere spaarrekening zetten. Op die manier ontvangen ze echter niet het maximale bedrag en krijgen ze zelfs te maken met een aantal beperkingen. Een beleggingsrekening zal het echter mogelijk maken om je geld te investeren in elke gewenste beleggingsvorm, zoals het kopen van aandelen (bijvoorbeeld van wereldbedrijven als Apple of IBM) of obligaties. Er zijn overigens geen fiscale voordelen verbonden aan een beleggingsrekening, maar dat neemt niet weg dat je hiermee geen goed financiële basis op kunt bouwen.

Blijf gemotiveerd om door te gaan met sparen

Het kan soms er gemakkelijk zijn om de motivatie te verliezen als je begonnen bent met sparen, bijvoorbeeld op een moment dat de resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zullen zijn. Toch zul je, om de vooruit te kunnen gaan en financiële stabiliteit te bereiken, een manier moeten vinden om gemotiveerd te blijven voor de duur van heel het spaarproces. Een van die manieren is om je spaargeld in kleine maandelijkse doelen te hakken.

Zodra het je (binnen een vooraf bepaalde periode) is gelukt om deze doelen te behalen, dan kun jezelf belonen met een diner in je favoriete restaurant, of misschien wel een mooi sieraad dat je al maanden graag wilde hebben. Hierbij is het echter van cruciaal belang dat je niet al je spaargeld gaat gebruiken om deze beloning te kunnen bekostigen, maar slecht een deel ervan. Het doel is immers om geld te sparen en je zou bijvoorbeeld kunnen stellen dat als het je is gelukt om 200 euro te sparen je maximaal 50 euro mag gebruiken om jezelf mee te belonen. Je hebt dan namelijk nog steeds meer geld gespaard dan je waarschijnlijk zou hebben als je jezelf geen beloning in het vooruitzicht zou hebben gesteld zodra je spaardoel is behaald.

Helaas zullen de meeste mensen wachten tot het te laat is en maken ze zich zorgen over hun spaargeld. Wanneer je echter je bewust bent van de valkuilen en hindernissen die op je pad komen, zijn deze opeens een stuk minder moeilijk te overwinnen. De tijd is nu rijp om het proces in gang te zetten en je te laten beginnen met sparen. Later zul je hier de financiële vruchten van plukken en enorm dankbaar zijn dat je op tijd bent beginnen met het regelmatig opzij zetten van geld. Niet alleen kun je nu eenvoudiger financiële noodsituaties opvangen, maar ook genieten van de spaardoelen die werkelijkheid kunnen worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20