Waarom heb je ontslag genomen?

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je er vrijwel zeker van zijn dat je vragen gesteld krijgt over de reden van je ontslag. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je aan hebt gegeven om ontslag te hebben genomen, of dat je van plan bent dit te doen? De manier waarop een werkgever de vraag precies zal formuleren kan weliswaar verschillen, maar in de regel zal deze neerkomen op “Waarom heb je ontslag genomen bij je (vorige) werkgever?” of “Waarom ben je ontslagen uit je vorige functie?” Het is dus zeker aan te bevelen om je voor te bereiden op dit soort vragen en er een passend antwoord op te bedenken.

Waarom wil een werkgever dit weten?

Potentiële werkgevers zullen in de regel je redenen willen horen waarom je ontslag hebt genomen, of hebt gekregen, om op die manier beter te kunnen bepalen of je een goede aanvulling zult zijn op hun bedrijf. Bij de beantwoording van deze vraag, moet je er dus naar streeft om zo positief te blijven als je kunt en tevens de nadruk leggen op redenen waarom je juist deze nieuwe baan zo goed bij je past.

Redenen om ontslag te nemen

Er zijn een heleboel van goede redenen om ontslag te nemen bij een werkgever, maar sommige hiervan zijn echter makkelijker uit te leggen dan andere. Je zou dus kunnen stellen dat sommige redenen zeer zorgvuldig geformuleerd dienen te worden om zo te voorkomen dat je de reden van je ontslag bij je vorige werkgever of collega’s gaat leggen. Het is dan ook te hopen dat je, toen je ontslag aangezegd kreeg, je bent geweest om een positieve manier het bedrijf te verlaten. Wanneer je op goede voet kunt blijven met deze werkgever en je vroegere collega’s dan zou dat je zelfs de nodige voordelen op kunnen leveren in de toekomst.

Verder dien je altijd eerlijk te zijn als je een antwoord geeft op de vraag waarom je ontslag hebt genomen of gekregen. Dit betekent echter niet dat je negatieve gevoelens uit kunt spreken die je koestert vanwege je vertrekt bij deze werkgever. Het kan immers gebeuren dat je potentiële werkgever contact op zal nemen met het bedrijf waar je eerder werkzaam was, bijvoorbeeld om je voormalig leidinggevende te vragen naar referenties ten aanzien van jou als werknemer, of om een andere reden contact legt met het bedrijf. In elk geval zal het verhaal dat je vertelt overeen dienen te komen met wat je voormalige werkgever ook over je zal zeggen.

Hoe dien je de vraag te beantwoorden?

Bij de beantwoording van deze vraag is het cruciaal om te proberen positief te blijven. Het is bovendien zaak om je uitleg kort en bondig te houden en het gesprek vooral te richten op de kwaliteiten die je hebt en op welke manier deze je de ideale werknemer zullen maken als de vacante functie je aangeboden wordt. Het is echter niet aan te raden om in detail te treden over de vreselijke manager of over de verschrikkelijke werkomstandigheden waar je mee te maken had.

Je dient de vraag dus wel eerlijk te beantwoorden en de nadruk te leggen op wat je wel graag deed binnen je vorige functie, terwijl je beknopt uitleg geeft over de onvermijdelijke omstandigheden die hebben geleid tot je ontslag. Misschien was je vorige functie bijvoorbeeld ideaal toen je net afgestudeerd was, maar op dit moment verlang je naar wat extra uitdaging of een carrièremove met meer verantwoordelijkheden. Verder kan het werkrooster niet meer passen bij je persoonlijke situatie, terwijl het rooster van de vacante baan hier wel prima bij past.

Je in je antwoord dus een combinatie moeten maken van de positieve kanten van je vorige baan en de pluspunten van de nieuwe baan. Door deze benadering zal je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek je namelijk niet gaan zien als een verbittert persoon die alleen maar negatieve dingen weet te noemen over zijn, of haar, voormalige werkgever, collega’s of functie. Een nieuwe werknemer die enkel kwaad kan spreken, zal waarschijnlijk ook niet veel positiviteit binnen het bedrijf weten te brengen en daar zit waarschijnlijk geen enkele werkgever op te wachten. Zodra je dan ook aan hebt gegeven waarom je je vorige functie op hebt gezegd, kunt je voorbeelden gaan geven van de redenen waarom je denkt dat deze nieuwe job beter bij je zou passen. 

Voordat je het sollicitatiegesprek gaat voeren, doe je er goed aan om ruimschoots de tijd te nemen om je voor te bereiden op het beantwoorden van deze vraag. Je wilt immers voor de dag komen met een paar voorbeelden van de manier waarop je bij je vorige werkgever al met succes gebruik hebt weten te maken van de belangrijkste vaardigheden, die je nodig zeker hebt voor de vacante functie. Dit zal je namelijk helpen om je antwoord positief te houden, terwijl je ook een brug kunt slaan naar de redenen waarom je een de meest geschikte kandidaat bent voor de functie die aan wordt geboden.

Voorbeelden van antwoorden

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet van antwoorden op de vraag: “Waarom heb je ontslag genomen?” Je kunt deze voorbeelden gebruiken om je eigen antwoord te formuleren en zo deze uitdagende vraag van een correcte reactie te voorzien.

  • Toen ik net afgestudeerd was, heb ik deze baan genomen en deze functie heeft me enorm geholpen bij het ontwikkelen van een aantal vaardigheden dat nodig zijn binnen deze sector. Er was echter weinig kans om verder te groeien en ik ben van mening dat het tijd is geworden om over te stappen naar een ​​baan met meer verantwoordelijkheid. Deze functie zal in de gelegenheid stellen ​​om de vaardigheden die ik hebt ontwikkeld tijdens de uitoefening van mijn laatste job te gebruiken, hoewel ik me eveneens bewust ben dat ik klaar ben om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
  • Heb ik ontslag genomen omdat het rooster niet meer goed meer paste binnen mijn persoonlijke situatie. De functie vereiste bijvoorbeeld dat ik me op afroep ’s avonds en in het weekend beschikbaar zou houden en dat was erg lastig aangezien ik telkens op korte termijn kinderopvang diende te regelen. Deze functie zal me daarentegen in staat stellen om mijn verpleegkundige vaardigheden te gebruiken en tevens te werken volgens een meer ideale werkrooster.
  • Vanwege het feit dat de functie parttime was, heb ik besloten om ontslag te nemen. Duit ondanks dat ik de verantwoordelijkheden ik daar had er leuk vond, ben ik eveneens klaar voor een baan waar ik soortgelijke taken voltijds uit kan voeren.
  • Mijn vaardigheden waren geen goede match voor de behoeften van mijn vorige werkgever; Vandaag de dag lijkt het er echter op dat juist deze kwaliteiten prima aan weten te sluiten bij deze functie.
  • Ik heb gewerkt als een uitzendkracht in dezelfde sector en vergelijkbare taken vervuld als de functie binnen uw bedrijf van me zal vragen. Aangezien ik momenteel op zoek ben naar een vaste baan heb ik ontslag genomen bij het uitzendbureau. De tijd dat ik als uitzendkracht werkte was overigens geweldig leuk en ik kijk dan ook uit naar de mogelijkheid om de vaardigheden die ik in deze periode heb geleerd binnen voltijds baan toe te passen.
  • Ik ben op zoek naar een manier om mijn carrière te laten groeien door middel van een functie in een nieuwe, vooruitstrevende onderneming. Het was moeilijk om een baan te vinden terwijl ik ook nog bij mijn vorige werkgever in dienst was, dus heb ik nu besloten om al mijn tijd te wijden aan het vinden van een baan waar ik mijn vaardigheden en capaciteiten het beste in kan zetten. Uw bedrijf is het soort organisatie waar ik van denk dat ik kan mij volledig kan ontplooien en waar ik zeker een toegevoegde waarde kan zijn.
  • Mijn ontslag heeft alles te maken met bepaalde familieomstandigheden; maar momenteel heb ik echter wel een zekere flexibiliteit nodig om weer effectief aan de slag te kunnen gaan binnen een voltijds baan.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20