Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: waarom ga je weg bij je huidige werkgever?

Een van de vragen die bijna standaard tot het vragenpakket tijdens een sollicitatiegesprek behoort is: “Waarom ga je weg bij je huidige werkgever” Daarnaast kan een werkgever, als je al ontslag hebt genomen vragen, “Waarom hebt je je vorige baan opgezegd?” Hoe je je antwoord op deze vraag gaat formuleren zal echter sterk afhangen van de exacte vraag en of je ontslag wel je eigen keuze was. Omdat deze vraag je waarschijnlijk tijdens een dergelijk belangrijk gesprek gesteld gaat worden, is het een goed idee om een ​​antwoord te geven dat je in een positief daglicht zal plaatsen.

Oefen je antwoorden van tevoren

Je kunt dan ook maar beter een aantal antwoorden op specifieke vragen die aan de orde kunnen komen tijdens een sollicitatiegesprek goed voorbereiden. Deze vraag vormt dan ook geen uitzondering op deze regel en vergt eveneens de nodige voorbereiding voordat je een correct en positief antwoord kunt formuleren. Net zoals bij een heleboel andere dingen in het leven zal ook bij de beantwoording van deze vraag gelden: oefening baart kunst. Je doe er dan ook zeker goed aan om op voorhand je antwoorden te oefenen zodat je niet alleen positief je verhaal kunt doen, maar ook duidelijk je persoonlijke situatie kunt schetsen en je doelstellingen voor de toekomst kenbaar kunt maken.

Hoe beantwoord je vragen over het vertrek bij een werkgever?

Op het moment dat je zelf hebt besloten om weg te gaan bij een werkgever, dan kunnen de volgende suggesties je vast en zeker helpen bij het formuleren van een correct antwoord. Dit antwoord dient immers goed aan te sluiten op je specifieke situatie. Verder is het zaak om direct te zijn als je een antwoord geeft en je te focussen op de toekomst, in het bijzonder wanneer je niet onder de meest gunstige omstandigheden bij een werkgever weg bent gegaan.

Voorbeelden van correcte antwoorden

 • Ik merkte dat ik me ging vervelen op het werk en dat ik eigenlijk behoefte had aan meer uitdagingen. Ik ben een uitstekende werknemer en ik wilde niet dat mijn ongelukkige gevoel ook maar enige invloed zou kunnen hebben op het werk dat ik voor mijn werkgever uitvoerde.
 • Er is geen ruimte voor groei binnen het bedrijf van mijn huidige werkgever, maar ik ben wel op een punt in mijn leven gekomen dat ik klaar ben om een nieuwe uitdaging aan te gaan.
 • Ik ben op zoek naar een grotere uitdaging en om mijn carrière verder te laten groeien, maar ik had niet het gevoel dat ik evenveel aandacht zou kunnen geven aan mijn zoektocht naar een nieuwe baan en tevens optimaal mijn fulltime verantwoordelijkheden op het werk kon waarborgen. Het leek me dan ook niet ethisch om al op zoek te gaan naar een nieuwe betrekking, terwijl ik nog verantwoordelijkheden had ten opzichte van mijn vorige werkgever en om die reden heb ik dus besloten om deze functie eerst op te zeggen.
 • Ik werd ontslagen uit mijn laatste functie omdat op de afdeling waar ik werkte ingekrompen moest worden als gevolg van herstructureringen binnen de onderneming.
 • Ik wil ontslag gaan nemen omdat ik ga verhuizen naar deze regio. Dit zal niet alleen een positief effect hebben op een aantal familieomstandigheden, maar ook om mijn carrière en boost te kunnen geven.
 • Ik heb besloten dat mijn huidige werk niet past bij de wegen die ik wil gaan bewandelen als het om mijn carrière gaat en bovendien biedt mijn huidige werkgever geen kansen in de richting van de doelen die ik voor ogen heb.
 • Na een aantal jaren gewerkt te hebben in mijn laatste baan, ben ik op zoek naar een bedrijf waar ik een grotere bijdrage kan leveren en zou kunnen groeien binnen een omgeving die zich vooral richt op het werken in teamverband.
 • Ik ben geïnteresseerd in een nieuwe uitdaging en wil de kans benutten om mijn technische vaardigheden en ervaring in een andere hoedanigheid in te zetten dan ik dat heb gedaan in het verleden.
 • Onlangs ontving ik mijn diploma en ik wil de kennis en vaardigheden, die ik tijdens deze opleiding heb geleerd, in mijn volgende functie dan ook graag gaan gebruiken.
 • Ik ben geïnteresseerd in een baan met meer verantwoordelijkheid, en ik ben dan helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging.
 • Ik heb mijn laatste functie opgezegd om meer tijd door te kunnen brengen met mijn gezin. De omstandigheden zijn inmiddels echter veranderd en ik ben weer helemaal klaar om voltijds aan de slag te gaan.
 • Ik ben op zoek naar een functie met binnen een stabiel bedrijf waar ruimte wordt geboden voor persoonlijke groei en uiteenlopende kansen op vooruitgang.
 • De tijd die ik besteed aan het woon-werkverkeer naar de stad is vrij omvangrijk en in plaats van veel tijd te besteden kwijt te zijn aan het reizen, zou ik dan ook liever dichter bij huis gaan werken.
 • Om eerlijk te zijn was ik niet van plan om ontslag te nemen, maar ik zag deze vacature en was direct erg geïntrigeerd door de functie en de onderneming. De baan ziet er erg opwindend uit en zal bovendien een ideale match vormen met mijn kwalificaties.
 • Deze positie leek een uitstekende match voor mijn vaardigheden en ervaring. In mijn huidige functie ben ik namelijk niet in staat om deze volledig te benutten.
 • Binnen het bedrijf waar ik eerder werkte werd bezuinigd en, helaas was mijn baan één van de functies die het veld moest ruimen.

Belaster nooit een (voormalige) werkgever

Ongeacht wat de reden is waarom je weg wilt gaan bij een bedrijf, het is zeker niet aan te raden om kwaad te spreken over je vorige werkgever. Je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek kan zich dan immers af gaan vragen of je ook kwaad zult gaan spreken over zijn, of haar, bedrijf een volgende keer dat je op zoek bent naar een andere baan. Het is dus niet verstandig om te zeggen dat je laatste werkgever verschrikkelijk was, bijvoorbeeld omdat je niet genoeg betaald krijgt, je verschrikkelijke werktijden had of je ronduit een hekel had aan het werk dat je moest doen.

Het bedrijf waar je eerder werkte kan echter goede relaties onderhouden met de werkgever waar je momenteel solliciteert voor een nieuwe functie. Je loopt, door kwaad te spreken over een werkgever, dan ook de kans dat je voor een nieuwe functie wordt afgewezen. Een werkgever zal immers niemand in dienst willen nemen die, terecht of niet, de relatie met een waardevolle klant zou kunnen verstoren. De kans dat je in dienst wordt genomen zal door een dergelijk antwoord dan ook meestal behoorlijk op de tocht komen te staan, en vaak zelfs direct uitgesloten kunnen worden. Met andere woorden: zelfs als een werkgever of bedrijf je niet kon beiden wat je had verwacht, dan is het nog steeds not done om kwaad te gaan spreken tijdens een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20