Waarom een halve graad zo belangrijk is

Op de klimaattop in Egypte botsten landen de afgelopen week over de vraag of ze moeten blijven streven naar een opwarming van 1,5 graden Celsius. Proberen te vermijden dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd meer dan 1,5 graden Celsius stijgt, was nochtans een doel dat elke regering onderschreef in het klimaatakkoord van Parijs van 2015. Want boven die drempel, zeggen wetenschappers, neemt het risico op klimaatrampen aanzienlijk toe. Maar enkele landen, waaronder China en India, hebben zich verzet tegen pogingen om de doelstelling van 1,5 graad opnieuw te bevestigen.

Waarom is dit belangrijk?

Een halve graad lijkt niet veel, maar elke fractie van een graad extra opwarming kan ertoe leiden dat tientallen miljoenen mensen wereldwijd worden blootgesteld aan levensbedreigende hittegolven, watertekorten en kustoverstromingen, zo hebben wetenschappers ontdekt. Een wereld van 1,5 graden warmer zou nog steeds koraalriffen en zee-ijs in de zomer in het poolgebied kunnen hebben, terwijl een wereld van 2 graden warmer dat hoogstwaarschijnlijk niet zou hebben.

De Overeenkomst van Parijs is sowieso niet helder over wat de exacte klimaatdoelen van de wereld zouden moeten zijn. Het pact zei dat landen zich ertoe zouden moeten verbinden de opwarming van de aarde "ruim onder de 2 graden Celsius" te houden en tegelijkertijd "inspanningen te blijven leveren" om de opwarming tot 1,5 graden Celsius te beperken.

De planeet is al gemiddeld 1,1 graden Celsius opgewarmd vergeleken met pre-industriële niveaus, en onder het huidige beleid van nationale reger

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20