Waarom een gezonde financiële markt speculanten nodig heeft

Dankzij allerhande apps, waaronder Robinhood in de Verenigde Staten en Bux Zero in onze contreien, is het voor particulieren veel eenvoudiger om aandelen te kopen. Critici waarschuwen wel dat er daardoor meer speculanten aanwezig zijn op de markt. Denk bijvoorbeeld aan de hausse van allerhande meme-aandelen de afgelopen 18 maanden.

Brokerapps, zoals Bux Zero en Robinhood, hebben de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld bij het democratiseren van de aandelenmarkten. Particulieren kunnen dankzij de lage kosten die typerend zijn voor die brokers voor een klein bedrag in aandelen beleggen. Bij de meer traditionelere brokers kunnen de kosten per transactie als snel oplopen tot enkele tientallen euro’s, waardoor je al een groot bedrag moet investeren om te vermijden dat die kosten een aanzienlijk deel van je rendement oppeuzelen.

Gamification van beleggen

Toch is niet iedereen fan van de bovenstaande apps. Volgens critici maken dergelijke apps beleggen veel te gemakkelijk, of te speels. Ze spreken van de gamification van beleggen.

Zo kwam Robinhood vorig jaar onder vuur te liggen na de hausse van de meme-aandelen, waaronder de gamewinkelketen GameStop en de cinemaketen AMC Entertainment. Ze kwamen toen in het nieuws als de grootste aandrijvers van die forse koersbewegingen.

De daling die volgde na de opflakkeringen begin vorig jaar was meteen ook een realitycheck voor de beleggers toen. Veel van hen hebben toen een aanzienlijk deel van hun investering(en) in rook zien opgaan. Het maakte meteen ook duidelijk dat speculeren niet is weggelegd voor de onervaren beleggers. Dat bevestigde Nick Bortot, de stichter van het beleggingsplatform Bux, toen ook in een interview met onze site. Hij sprak toen van een belangrijk leermoment. “Als je 100 euro in GameStop belegd hebt, en er blijft maar 20 euro over, dan denk je de volgende keer wel twee keer na of je nog een keer al je geld in een aandeel gaat stoppen”, klonk het.

Toch nood aan speculanten

Toch kan een gezonde financiële markt niet bestaan zonder speculanten. Dat schreef ook Pierre Huylenbroeck, oprichter van Mister Market Magazine, in 2015 in zijn boek “Iedereen belegger.”

“Traders die voortdurend kopen en verkopen, zijn wel degelijk nodig. Zij zorgen voor een levendige handel, een vlotte markt in het aandeel”, aldus de auteur. Maar dit moet wel in combinatie gebeuren met beleggers die voor de lange termijn een aandeel kopen. De bedrijven hebben nood aan een juiste mix van aandelen.

Buffett en Occidental Petroleum

En die speculanten kunnen ook voor kansen zorgen voor beleggers die op zoek zijn naar waardeaandelen. We halen de recente investering van multimiljardair Warren Buffett in het Amerikaanse oliebedrijf Occidental Petroleum aan. Zo heeft hij in slechts enkele weken tijd meermaals aandelen gekocht om zo via zijn conglomeraat Berkshire Hathaway zijn belang in het bedrijf te vergroten tot meer dan 15 procent.

Hij zei begin mei eerder cynisch dat veel beleggers zich de jongste jaren hebben geconcentreerd op meer flitsende aandelen, waardoor de markten soms op een casino of een gokhal leken. “Daardoor kon Berkshire snel investeren in een bedrijf dat al tientallen jaren bestond”, klonk het.

Besluit: Speculanten zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er een vlotte handel is op de aandelenmarkt. Maar als onervaren belegger is het zelden een goed idee om te speculeren. We raden dan ook aan om te investeren in aandelen waarvan je gelooft dat ze op de lange termijn zullen renderen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20