Waarom contact maken met buitenaards leven een slecht idee is

De mogelijkheid van buitenaards leven fascineert de mens al eeuwen. We hebben dan ook al verschillende berichten de ruimte ingestuurd. Maar volgens de vermaarde natuurkundige Michio Kaku is communiceren met buitenaardse wezens geen goed idee.

De Amerikaanse fysicus Michio Kaku is een expert is op het gebied van de zogenaamde snaartheorie en ‘de theorie van alles’, die die alle natuurkrachten in één model vangt. Hij bespreekt zijn onderzoek in zijn laatste boek, The God Equation: The Quest for a Theory of Everything. Zijn werk gaat veel verder dan de mensheid en reikt tot in de verste uithoeken van het universum.

En wie het over de ruimte heeft, heeft het doorgaans ook over aliens. In een interview met de krant The Guardian gaf Kaku zijn mening over buitenaardse levensvormen.

Binnen 100 jaar

De wetenschapper gelooft in het bestaan van buitenaards leven. Meer nog: volgens hem nadert onze ontmoeting met een nieuwe levensvorm veel sneller dan we denken – binnen 100 jaar. 

De immense James Webb-telescoop zal dat mogelijk maken, aldus Kaku. Die zal eind dit jaar door de NASA gelanceerd worden en in een baan om de zon worden gebracht, op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. De James Webb, die veel krachtiger is dan zijn voorganger, de Hubble, zal veel verder terug in de tijd kunnen gaan – naar de oorsprong van ons melkwegstelsel-, maar ook veel verdere planeten kunnen waarnemen, waar misschien leven terug te vinden is. 

Moeilijke communicatie

Het is op deze manier dat de mens volgens Kaku in staat zal zijn om buitenaards leven te ontdekken. ‘Sommige van mijn collega’s vinden dat we contact met hen moeten opnemen. Ik denk dat dat een vreselijk idee is’, zei de natuurkundige in het interview.

Daar is een historische reden voor. Kaku is ervan overtuigd dat de ontmoeting tussen mens en een buitenaards wezen even rampzalig zou kunnen zijn als die tussen Montezuma en Cortes. Het is een verhaal dat teruggaat tot de verovering van de Nieuwe Wereld. Montezuma II was de laatste leider van de Azteken. Toen Hernan Cortes in Mexico aankwam, verpletterde hij de Azteken. Mede als gevolg van communicatieproblemen en de zeer verschillende culturen, bestuurde de Spanjaard daarna het rijk – waarna de stam uiteindelijk verdween. 

Dergelijke communicatieproblemen tussen mensen en buitenaards leven zouden opnieuw een van de twee groepen duur te staan kunnen komen, aldus Kaku. Het moet gezegd, de mens heeft zich in het verleden zeer verwerpelijk opgesteld wanneer hij met andere culturen in aanraking kwam. Wat zou er gebeuren als ze een heel andere soort zouden ontmoeten?

Kaku gelooft dat ‘we contact zullen maken, maar dat we dat heel voorzichtig moeten doen’. We moeten volgens hem niet vertrouwen op de vriendelijkheid van vreemdelingen.

(lb)

Lees ook:

Meer