Waar wonen de rijkste gezinnen van Europa?

Een Belgisch gezin beschikt gemiddeld over een vermogen van 450.000 euro. Daarmee herbergt België, immobiliën en beleggingen inbegrepen, de rijkste huishoudens van heel Europa. Dat is de conclusie van een onderzoek van ING Bank naar de financiële toestand van de Europese gezinnen. Het vermogen van een gemiddeld Europees huishouden wordt geraamd op 255.000 euro.

Het opmerkelijke verschil moet volgens Julien Manceaux, economist bij ING Bank, vooral worden toegeschreven aan de impact van de vastgoedmarkt. “Door de stijgende vastgoedprijzen is het onroerend vermogen van de Belgische gezinnen gestaag toegenomen,” merkt hij op. “Bovendien heeft de Belgische markt ook geen immobiliëncrisis, die onder meer in Spanje een zware impact heeft gehad, gekend.” “Tevens kon worden vastgesteld dat de Belgische beurs zich ook sneller heeft hersteld dan de rest van Europa, waardoor het financieel vermogen van de Belgische gezinnen ook sneller opnieuw kon worden opgebouwd.”

Voorzichtige beleggers

De economist wijst er daarbij op dat in België vier jaar geleden de eerste tekenen van een herstel van de netto rijkdom kon worden opgetekend. In sommige andere landen werden diezelfde signalen pas twee jaar later opgemerkt. Tevens moet er volgens Manceaux rekening mee worden gehouden dat de Belgische investeerder ook minder snel geneigd is om in risicovollere financiële producten, zoals aandelen, te beleggen. “Daardoor krijgen de Belgische gezinnen bij een beurscrisis ook minder zware klappen,” voert hij aan. Sinds de start van de crisis negen jaar geleden is het Belgische gezin volgens het rapport 17 procent rijker geworden. Indien er vergeleken wordt met het begin van de eeuw is er sprake van bijna een verdubbeling. Nederland eindigt in het rapport van ING Bank op een tweede plaats met een vermogen van 355.000 euro, gevolgd door Italië (310.000 euro), Spanje (300.000 euro) en Frankrijk (250.000 euro). Griekenland sluit de rij met een vermogen van 90.000 euro, vooraf gegaan door Portugal met 125.000 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20