Waar kan je goedkoop geld lenen 2019? 

Wanneer je in een situatie terechtkomt dat je, om je geldzorgen wat te verlichten of zelfs op te lossen, geld moet gaan lenen, dan wil eigenlijk niemand uiteindelijk te veel leenkosten betalen. De meeste mensen zijn zich dan ook goed bewust van het feit dat geld lenen altijd een bepaald bedrag extra zal gaan kosten, maar hoe ze de kosten van een lening zoveel mogelijk naar beneden bij kunnen stellen, is nog steeds niet voor iedere potentiële kredietnemer even duidelijk. Om die reden hebben we hieronder een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het vinden van een goedkope manier om geld te lenen.

Een onderhandse lening aangaan

Wanneer je in geldnood verkeert, dan wil je daar vaak niet met familieleden of vrienden over praten. Veel mensen schamen zich hier namelijk nog steeds voor, of vinden zelfs dat ze gefaald hebben wanneer ze hun financiën even niet op orde hebben om een bepaalde betaling of aankoop uit kunnen voeren met behulp van bijvoorbeeld hun spaargelden. Daarbij komt verder dat, bij het afsluiten van een onderhandse lening bij een bekende, de druk op de onderlinge relatie onder druk kan komen te staan, bijvoorbeeld wanneer er niet op tijd een aflossing gedaan kan worden of er andere betalingsproblemen om de hoek komen kijken.

Toch kan een onderhandse lening van een familielid of goede vriend een groot voordeel met zich meebrengen, namelijk: in de regel zullen de rentevergoedingen over een dergelijke onderhandse lening een stuk lager liggen (of wellicht helemaal afwezig zijn) in vergelijking tot de tarieven die een reguliere kredietverstrekker zou berekenen over een gelijke leensom. Op die manier kun je, door een onderhandse lening bij een bekende aan te gaan, vaak aardig wat leenkosten besparen. Om te voorkomen dat deze manier van geld lenen de onderlinge relatie negatief gaat beïnvloeden, is het echter wel aan te bevelen om alle overeengekomen afspraken duidelijk op papier te zetten en deze stipt na te komen.

Indien je een onderhandse lening aan wilt gaan bij een onbekende partij, dan is voorzichtigheid echter absoluut geboden. Niemand zal immers zonder reden diens vermogen in de vorm van een lening aanbieden aan mensen die hij, of zij, niet kent. Het is dan ook niet ondenkbaar dat je langs deze weg te maken zult krijgen met een malafide kredietverstrekker en dus ook met illegale praktijken en het gebruik van woekerrentes die worden berekend over de openstaande schuld. Hoewel vaak beloftes worden gedaan die te mooi lijken om waar te zijn, is een onderhandse lening aangaan bij iemand die je niet kent zeker geen aanrader. Juist vanwege het feit dat een aanbod te mooi is om waar te zijn, zal al alle alarmbellen bij je moeten laten rinkelen.

Vergelijken van reguliere kredietverstrekkers

Als je geen geld kunt, of wilt, lenen van een familielid of goede vriend, dan kun je natuurlijk als eerste naar je eigen bank stappen en alle leenopties onder de loep nemen. Om er echter zeker van te zijn dat je geen goede deal misloopt, doe je er ook verstandig aan om een aantal andere leenvormen van verschillende kredietverstrekker mee te nemen in een degelijke vergelijking.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Zodra je een betrouwbare kredietverstrekker hebt gevonden, is het verstandig om een (online) offerte aan te vragen en/of een online simulatie uit te voeren voor een leenvorm die je aanspreekt. Het online aanvragen van een offerte of het uitvoeren van een leensimulatie zal over het algemeen maar een paar minuten in beslag nemen. Nadat je alle gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens in hebt gevoerd, zal er dan ook direct een offerte of je beeldscherm verschijnen en/of naar je mailbox worden gestuurd.

De verzamelde offertes of simulatieresultaten kun je vervolgens met elkaar gaan vergelijken op de volgende punten:

 • de rentevorm:
  • vast: deze kan gedurende de gehele looptijd niet wijzigen waardoor je meer zekerheid zult hebben,
  • variabel: de kan gedurende de volledige looptijd wel veranderen onder invloed van schommelingen op de financiële markten, waardoor je minder goed weet waar je aan toe bent.
 • de rentevoet (het percentage rente dat over de openstaande schuld berekend zal worden),
 • de looptijd van de lening (wanneer moet de volledige lening samen met de leenvergoeding uiterlijk terug zijn betaald),
 • welke extra kosten zijn er aan het aangaan van een lening verbonden, zoals afsluitings- of administratieve kosten,
 • kan er tussentijds kosteloos vervroegd een aflossing worden gedaan,
 • kan er tussentijd (een deel van) het afgeloste bedrag opnieuw worden opgenomen (de looptijd en de leenkosten kunnen daardoor immers toenemen).

Haastige spoed kost extra geld

Op het moment dat geld gaat lenen, is het goed om te weten dat in de meeste gevallen snel een lening af willen sluiten ook zal betekenen dat er extra leenkosten in rekening gebracht gaan worden. Om die reden kun je dan ook beter wat geduld oefenen en bijvoorbeeld bij een bank geld lenen, in plaats van voortdurend een geld kunnen lenen bij een doorlopend krediet of zelfs binnen een dag over de leensom kunnen beschikken via een minilening. Maar ook leenvormen zoals betalen met een kredietkaart en rood staan bij de bank, waarbij je eveneens direct over een bepaalde geldsom kunt beschikken die je eigenlijk niet bezit, zal de leenvergoeding over het algemeen erg hoog zijn waardoor elke geleende euro enorm veel leenkosten met zich mee zal brengen.

Waar kun je goedkoop geld lenen?

Zoals je ziet, kun je bij een heleboel banken, financiële instellingen en andere kredietverstrekkers aankloppen als je je financiële speelruimte tijdelijk wat groter wilt maken. Maar voor een echt goedkope lening zul je toch echt eerst degelijk onderzoek moeten doen en bij voorkeur een groot aantal leenproducten van verschillende kredietverstrekkers met elkaar nauwkeurig vergelijken.

Behalve het opvragen van (online) offertes en het uitvoeren van leensimulaties is het vandaag de dag ook mogelijk om een voordelige lening te vinden via zogenaamde vergelijkingswebsites. Op dit soort websites worden immers de leenproducten van verschillende aanbieders met elkaar vergeleken. Nadat je je persoonlijke- en financiële gegevens en voorkeuren op hebt gegeven, zal de handige tool op deze websites je een lijst met resultaten presenteren. In deze resultatenlijst zal de meest geschikte leenvorm (ten aanzien van de specifieke situatie die je hebt omschreven) aan de top weer worden gegeven.

Helaas zitten er bij de meeste vergelijkingswebsites wel een paar addertjes onder het gras. Zo zullen een heleboel vergelijkingswebsites onder andere:

 • slechts een beperkt aantal kredietverstrekkers en hun producten gebruiken bij het maken van een vergelijking (om die reden doe je er altijd goed aan om ook meerdere vergelijkingswebsites te gebruiken bij het maken van je vergelijking),
 • geen specifieke situaties, wensen en voorkeuren mee kunnen nemen in hun vergelijking,
 • geld aannemen van bepaalde kredietverstrekkers als deze bovenaan de resultatenlijst weergegeven willen worden zodat de resultaten minder betrouwbaar worden en een bezoekje aan de eigen website van de aanbieder absoluut aan te bevelen zal zijn,
 • bijkomende voorwaarden en kosten in een groot aantal gevallen niet meegenomen worden in de gemaakte vergelijking zodat je deze informatie alsnog zelf moet proberen te achterhalen.

Om geld te kunnen lenen, mits je dit niet onderhands wilt doen, kun je het beste in zee gaan met een erkende financiële dienstverlener, zoals:

 • Een bank: een financiële dienstverlener die particuliere- en zakelijke klanten tegen een rentevergoeding geld uit wil lenen. De bank zal hiertoe in staat zijn doordat andere klanten tegen een lagere rente geld inleggen (sparen) dat vervolgens weer uit zal worden geleend, maar dan tegen een aanzienlijk hoger rentetarief. Het verschil tussen de ontvangen en betaalde rente is voor de meeste banken dan ook een erg belangrijke bron van inkomsten.
 • Kredietkaartverstrekker: een kredietkaart is een pas waar aankopen en betaling mee gedaan kunnen worden waarbij de kaarthouder achteraf de openstaande rekening terug dient te betalen. Het bedrag zal dus niet direct van de bankrekening af worden geschreven. Op het ogenblik dat een kredietkaart gebruikt wordt, zal in feite meteen een persoonlijke lening aan worden gevraagd die achteraf terugbetaald dient te worden (vaak met een aanzienlijke rentevergoeding).
 • Intermediair: een tussenpersoon wordt ook wel aangeduid als een verzekeringsagent, een makelaar in assurantiën, intermediair of financieel adviseur. In alle gevallen zal deze persoon werkzaam zijn binnen een bedrijf dat zich heeft gericht op het aanbieden van financiële diensten, zoals verzekeringen en hypothecaire leningen. Door de tussenpersoon zal in de regel worden bemiddeld tussen de kredietverstrekker en de kredietnemer. Een tussenpersoon heeft dus vaak een erg breed scala aan financiële producten tot zijn, of haar, beschikking waar de kredietnemer een keuze uit kan maken als deze geld wil lenen, varend van:

Een tussenpersoon zal soms voor maar één, maar vaak ook voor een heleboel kredietverstrekkers bemiddelen. De inkomsten van een intermediair worden onder andere gevormd door de commissies die hij, of zij, ontvangt voor elke verstrekte lening.

Rentevergoeding

Rente is een vorm van vergoeding die een persoon of organisatie kan berekenen over een openstaande schuld. Bij het lenen van geld zul je dus vrijwel altijd rekening moeten houden met een bepaalde rentevergoeding (vaak een vooraf overeengekomen percentage van de nog openstaande schuld aan de kredietverstrekker). Om een goedkope lening te kunnen vinden zul je dan ook goed op de hoogte van de rente moeten letten. De rente is, samen met onder andere de looptijd van de lening en de hoogte van de leensom) één van de meest voorname factoren die de uiteindelijke leenkosten zal bepalen.

Zelfs als er sprake is van een gering renteverschil (van bijvoorbeeld enkele tienden van procent) tussen twee even hoge leensommen, dan kan er desondanks een forse stijging waar te nemen zijn in de uiteindelijke leenkosten die een kredietnemer moet gaan betalen. Maar ook als de looptijd van een lening langer wordt, zal dit de totale rentevergoeding die betaald moet worden over een lening in de lift komen te zitten. Door immers de kosten over een langere periode uit te smeren, zul je immers vaker te maken krijgen met de berekening van een rentepercentage over de nog openstaande schuld.

Looptijd

Zoals hierboven al is geschetst, zal ook de looptijd een belangrijke rol spelen bij het vinden van een goedkope lening. Hoe korter de looptijd namelijk is, hoe minder vaak er rente bekeend kan worden over de nog openstaande schuld. Uiteraard zal de druk op het maandelijks beschikbaar budget wel groter worden, naarmate je de looptijd korter maakt. Voordat je een lening af gaat sluiten, is het dan ook verstandig om na te gaan welke looptijd (en dus indirect ook de betaling van rentekosten) het meeste voordeel op zal leveren in je persoonlijke situatie.

Conclusie

Waar je goedkoop geld kunt lenen, zal van geval tot geval sterk uiteen kunnen lopen. De kosten en voorwaarden van een bepaalde lening zullen namelijk voortdurend worden beïnvloed door veranderingen op de financiële markten. Bovendien zullen niet voor iedereen (en zelfs niet in elke leensituatie bij één persoon) de persoonlijke- en financiële situaties gelijk zijn. Steeds weer als je een lening aan wilt gaan en dar niet te veel voor wilt betelen, is het zaak om goede vergelijkingen te maken. Hoe meer leenproducten je immers onder de loep neemt, hoe groter de kans zal zijn dat je een voordelige lening weet te vinden die prima bij je persoonlijke situatie van dat moment aansluit. Geld lenen kost dan weliswaar geld, maar het is niet noodzakelijk dat er onnodig veel euro’s uit je zak worden geklopt. De enige voorwaarde is wel dat je verantwoord te werk dient te gaan als je op zoek gaat naar de meest gunstige manier om geld te lenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20