Waar kan ik geld lenen voor mijn bvba?

Jij hebt een geniaal idee voor een eigen bvba of tonnen enthousiasme om als freelancer te beginnen? Geweldig! Alleen, waar haal je je startkapitaal vandaan?

Bij het opstarten van een zaak is het vaak nodig om meteen al investeringen te doen. Je hebt bijvoorbeeld een handelspand of kantoorruimte nodig, maar ook materiaal, een laptop of een wagen. En wat als je meteen al personeel wil aannemen? Dan kan een lening je uit de nood helpen.

De meeste banken hebben verschillende kredietformules voor startende ondernemers, maar ze geven je niet zomaar een lening. Vaak moet je een grondig uitgewerkt businessplan voorleggen en zelf ook over een bepaald kapitaal beschikken. Dat kan je misschien afschrikken, maar het is heus niet zo moeilijk als het lijkt.

De minilening voor zelfstandigen

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven Let op: geld lenen kost ook geld!.Meer informatie

Bij bepaalde online instanties zoals Cetelem en Cofidis, kan je snel en gemakkelijk een minilening aangaan als zelfstandige. Zo’n lening heeft als voordeel dat je het geld zeer snel op je rekening gestort krijgt en dat je geen rente hoeft te betalen. Het nadeel is dan weer dat het enkel mogelijk is voor kleine bedragen én dat je ze heel snel moet kunnen terugbetalen, meestal binnen enkele weken of hooguit een paar maanden. Je kan zelf bepalen waarin je het geld investeert, maar je kan dus geen grote bedragen lenen.

De win-winlening

Als je bank je aanvraag weigert, zijn er gelukkig nog andere opties. Als KMO-onderneming kan je geld lenen van derden, zoals je ouders, vrienden, kennissen of investeerders. Dat heet een win-win-lening. Zij zorgen dan voor extra kapitaal in jouw vennootschap en in ruil krijgen zij een belastingvermindering van 2,5 procent of maximaal 1.250 euro per jaar. Je mag op deze manier van een particulier maximaal 50.000 euro lenen en je mag je KMO op deze manier voor 200.000 euro financiëren. Vergeet daarbij niet dat je jouw investeerders ook nog moet terugbetalen. Als je daar niet in slaagt, gaat je bedrijf failliet of moet je je onderneming stopzetten. De persoon die je het geld geleend heeft, mag een compensatie vragen van 30 procent van het bedrag dat hij je gaf.

Er bestaan dus wel een aantal mogelijkheden om aan geld te komen voor je eigen zaak. Daarbij is het belangrijk om steeds op zoek te gaan naar wat het beste is voor jouw bvba. Maak dus zeker een grondige vergelijking van de verschillende formules en voorwaarden.

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven Let op: geld lenen kost ook geld!.Meer informatie
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20