Waar eindigt de koers van de bitcoin ultimo 2021?

Waar eindigt de koers van de bitcoin aan het einde van 2021? Uiteraard werd die vraag ook aan analisten gesteld aan het begin van dit jaar. De antwoorden varieerden toen behoorlijk; van $ 35.000 tot $ 125.000. Op het moment van schrijven van deze tekst ligt de koers rond de $ 57.000 en is het nog steeds goed mogelijk dat een van beide eerdere koersdoelen per 31 december wordt bereikt. 

De bitcoin is (evenals de meeste andere cryptovaluta ) erg volatiel gebleken in 2021. Die beweeglijkheid zal nog wel even blijven, als er zoveel gebeurt dat invloed op de koers heeft. In 2021 werd de bitcoin een wettelijke valuta in El Salvador en kreeg deze meer deze betekenis in de VS mede door Elon Musk. Maar China verklaarde de bitcoin definitief de oorlog. Een kleine terugblik.

China wil de bitcoin uitbannen 

De laatste stap is nog niet gezet, maar dat zal wellicht nog komen. In China mag niet meer gehandeld of betaald worden met de bitcoin (of andere cryptovaluta). Ook mogen Chinezen de bitcoin niet meer kopen op buitenlandse platforms. De achtergrond is niet dat de Chinese overheid geen vertrouwen heeft in de toekomst van digitale munten. De Chinese Centrale Bank is bezig met de ontwikkeling van een eigen munt. Hierbij zal echter de eigenaar wel altijd bekend moeten zijn. De angst van de communistische partij in China is dat door de bitcoin de overheid geen zicht meer heeft op de geldstromen. En controle is nog steeds alles in het rijk van het midden. Als ook bezit van de bitcoin wordt verboden, zal deze uit China verdwijnen. 

El Salvador kiest voor een riskante optie 

Economisch gaat het niet goed in El Salvador. De eigen munt is volledig gecrasht en de Amerikaanse dollar wordt daarom als betaalmiddel gebruikt. Het is een gok van de regering om ook de bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren. Deze crypto-munt is tenslotte behoorlijk volatiel en dat kan voordelen maar ook nadelen opleveren voor de plaatselijke economie. Het is daarnaast een feit dat in het land het grootste deel van de bevolking geen computer heeft en derhalve geen gebruik kan maken van de munt.

Wordt de bitcoin mainstream in de VS?

Veel analisten denken dat de koers van de bitcoin nogmaals zal exploderen als deze ook in het betalingsverkeer een standaard munt wordt. Het leek er even op toen Elon Musk (top 3 rijkste mensen ter wereld) een paar miljard dollar omzette in bitcoin voor Tesla, waar hij groot-aandeelhouder is. Ook was het tijdelijk mogelijk om een Tesla aan te kopen met bitcoins. Die optie werd weer ingetrokken omdat het ‘minen’ van de munt zoveel vervuilende energie kost. 

Zoals hierboven is vermeld, zijn er in 2021 zowel positieve als negatieve gebeurtenissen geweest voor de bitcoin. Inmiddels is de algemene tendens wel dat een positie aanhouden in de bitcoin eerder als belegging wordt beschouwd dan een gok. Ben jij geïnteresseerd in deze bijzondere munt? Via LiteBit kun je bitcoin kopen en verkopen. Koop jouw bitcoin nu veilig online.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20