Waar blijft de smartphone die echt waterproof is?

De iPhone 11 beweert het te zijn. De Samsung Galaxy Note 20 beweert het te zijn. De One Plus 8 zegt waterproof te zijn. En toch, toch is dat niet echt het geval, zo blijkt in de praktijk.

Een waterdichte smartphone, dat leek een decennium geleden nog een verre toekomstdroom, maar nu beweren de meeste high-endsmartphones een zekere graad van waterproof. De iPhone 11 Pro heeft zelfs een zeer goede reputatie, net zoals het vlaggenschip van Samsung. Toch bestaat de echt waterdichte smartphone nog niet.

IP-score

Wat is waterdicht? Als u kijkt naar de specificaties op uw gloednieuwe iPhone 11 of OnePlus 8, dan vindt u dat ze waterdicht zijn. De IP-code is daar de sleutel. IP68 geldt als volledig stof- en waterdicht.

Hoe kan u het verschil zien? De IP-waarde is verdeeld tussen de twee cijfers. Het eerst is de stofvrije waarde, op een schaal van 1-6. Het tweede cijfer zegt iets over de waterdichtheid op een schaal van 1-9. Een toestel stofvrij maken is relatief eenvoudig. Maar waterdichtheid is een ander probleem.

Toch zijn de meeste nieuwe smartphones waterproof-achtig geworden. Een score van IP67, waterdicht tot op 1 meter diep, is niet uitzonderlijk. Met IP68 gaat u tot 3 meter diepte. Nadien gaat het vooral over druk op die diepte: onderdelen kunnen beschadigd raken door de druk onder water.

Zwembad

Maar wat is dan precies het probleem? In principe kan u die nieuwe iPhone dus in het zwembad gooien en moet die nadien ook werken. Als u in een park wandelt en uw OnePlus 8 duikt in het lokale vijvertje, zou die zijn zwempartij moeten overleven.

Maar dat is niet zo en erger: u zal uw smartphone wellicht niet kunnen inleveren bij de fabrikant om een nieuwe te krijgen. Dat staat ook bijvoorbeeld te lezen op de pagina van Coolblue.

‘Belangrijk om te vermelden is dat waterschade niet gedekt wordt door de fabrieksgarantie van de fabrikant. Los daarvan blijkt uit gebruikerservaringen dat wanneer een fabrikant claimt dat een toestel waterdicht is, je deze volgens de richtlijnen voor die gradatie kunt gebruiken.’

Terugbetaling

Vrij vertaald: veel succes met het insturen van uw smartphone. Er zijn twee redenen waarom u weinig kans maakt op een terugbetaling of nieuwe smartphone.

De eerste is duidelijk te begrijpen. Apple of Samsung kunnen niet weten onder welke omstandigheden uw smartphone beschadigd geraakt is. Misschien lag die dieper dan u beweert, misschien heeft hij anderhalf uur onder water gelegen. Om diezelfde reden krijgt u ook geen terugbetalingen bij krassen.

Maar de tweede reden is technisch. Waterproof betekent namelijk exact dat: bestand tegen water. En dus niet tegen chloor. En dus niet tegen vuiligheid uit de bovenvermelde vijver, of uw bad. Dat kan namelijk de systemen die uw toestel waterproof maken, aantasten.

HTC

Het sprekendste voorbeeld is wellicht de HTC U11. De smartphone, die uitkwam in 2018, was grotendeels waterdicht. Een reclamefoto, met zwemmer Tom Daley, moest echter verwijderd worden van de reclamewaakhond in Groot-Brittannië. Daley zwemt er namelijk met de smartphone, en dat impliceert dat dat de bedoeling is.

HTC trok de campagne in en verklaarde dat de hoeveelheid chloor en de temperatuur van het zwembadwater te variabel waren over de verschillende Britse openbare zwembaden om er een definitieve conclusie aan vast te hangen. Lang verhaal kort: de zwem-gsm is nog niet in zicht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20