Waalse bubbels: ‘Eénster-restaurants interesseren ons niet; enkel wat daarboven zit”

De Waalse wijnbouwer Hubert Ewbank was een van de 630 deelnemers aan de Belgische economische missie in China. Zijn schuimwijn Chant d’Eole is zo populair dat hij bestellingen van toprestaurants weigert.

De Waalse schuimwijn Chant d’Eole sleepte in mei naast 3 gouden medailles ook de titel van ‘Internationale revelatie van het jaar’ in de wacht. Dat gebeurde ter gelegenheid van de Concours Mondial de Bruxelles, een gerenommeerde internationale wedstrijd, die dit jaar in het Zwitserse Aigle plaatsvond. De Chant d’Eole liet daarbij liefst 226 champagnes en 70 schuimwijnen achter zich.

Belgisch succesverhaal

De resultaten volgden snel en de Chant d’Eole wordt nu in de beste restaurants van de wereld geserveerd, waaronder verschillende twee- en driesterrenrestaurants in Frankrijk, Canada, de VS en Italië. Ook alle Belgische sterrenrestaurants hebben de Chant d’Eole in hun aanbod.

De productie is beperkt tot 100.000 à 150.000 flessen per jaar, waardoor restaurants jaarlijks slechts 60 tot 120 flessen kunnen afnemen. Driekwart van de productie wordt gereserveerd voor Belgische restaurants. Dat maakt ook dat Ewbank systematisch de bestellingen van Chinese éénster-restaurants weigert, zegt hij in de Franstalige krant La Dernière Heure. ‘Gewoon omdat ik onvoldoende volume heb’.

Daar moet de volgende jaren verandering aankomen. Het domein ‘Chant d’Eole’ investeert 5 miljoen euro in de aankoop van 20 hectare bijkomende wijngaarden. Doelstelling is om de productie op te voeren tot 300.000 flessen per jaar.

Klimaatwijziging gunstig voor Belgische wijnteelt

Specialisten denken dat het Belgische klimaat dankzij de klimaatwijziging stilaan in de buurt komt van die van de Champagnestreek. Dat is gunstig voor de Belgische wijnen. 

De wijngaard van Ewbank staat ook vlakbij een windmolenpark. Dat beschermt de wijngaarden tegen de koude, door de warmere lucht naar beneden te duwen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20