Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

VS waarschuwen vliegtuigmaatschapijen die over de Golfregio vliegen

Logo Business AM
Economie

21/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Luchtvaartmaatschappijen die over de Golfregio vliegen, moeten de nodige voorzichtigheid in acht nemen. Men moet immers rekening houden met de verhoogde militaire activiteit en de toegenomen politieke spanningen in de regio. Die waarschuwing is afkomstig van de Federal Aviation Administration (FAA) van de Verenigde Staten. De politieke spanning in het gebied loopt verder op door de toenemende wrijvingen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Een dreiging voor het vliegtuigverkeer in het gebied kan belangrijke impact hebben. De Golfregio is immers een belangrijke draaischijf in de internationale luchtvaartverbindingen.

Verkeerde identificatie

“De verhoogde spanningen in de Golfregio vormen een toenemend risico voor de operaties van de Amerikaanse burgerluchtvaart,” aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. “Men moet immers steeds rekening houden met een risico om misrekening of een verkeerde identificatie. Vliegtuigen kunnen bij een passage door het gebied risico lopen op een verstoring van de satellietnavigatie en andere communicaties. Deze problemen kunnen zelfs met weinig of geen waarschuwing opduiken.”

Verscheidene partijen wijzen daarbij naar een fataal incident dertig jaar geleden tijdens Operatie Praying Mantis, een zeeslag in de jarenlange oorlog tussen Irak en Iran. Bij Praying Mantis waren de Amerikaanse en Iraanse zeemacht met elkaar in gevecht geraakt.

De problemen liepen op toen de Amerikaanse kruiser USS Vincennes besliste de achtervolging op te zetten op Iraanse speedboten. Het schip verwarde vervolgens een Airbus van Iran Air met een gevechtsvliegtuig van de Iraanse luchtmacht. De Vincennes vuurden twee raketten af op het vliegtuig. De Airbus werd geraakt en stortte neer. Daarbij kwamen alle 290 inzittenden om het leven.

Ook nu weer zijn de spanningen in het Midden-Oosten gevoelig opgelopen. Opnieuw staan de Verenigde Staten en Iran tegenover elkaar. De Verenigde Staten willen een einde maken aan het nucleaire programma van Iran. De Amerikaanse president Donald Trump heeft tegenover Iran zware economische sancties uitgevaardigd.

Ook hebben de Verenigde Staten hun militaire aanwezigheid in de regio gevoelig opgedreven. De Amerikaanse diplomatieke staf heeft de opdracht gekregen zich uit de regio terug te trekken. Gewag wordt gemaakt van bedreigingen van gewapende groeperingen die door Iran zouden zijn gesteund.

Draaischijf

Westerse bondgenoten van de Verenigde Staten twijfelen echter over de omvang van de bedreiging. Ook in kringen rond de Amerikaanse president zouden verschillende meningen de ronde doen. Inmiddels zouden de Golfstaten aan de Amerikaanse marine hebben toegelaten zijn activiteiten in hun territoriale wateren op te voeren.

Iran wordt er door onder meer door Saudi-Arabië van beticht zijn medewerking te hebben verleend aan aanvallen op petroleumtankers en een oliepijpleiding.

De oplopende spanningen in de regio kunnen een belangrijke impact hebben op het internationale luchtvaartverkeer. De Golfregio is immers een bijzonder belangrijke draaischijf geworden in het vliegtuigverkeer tussen het westen en het oosten. Dubai International Airport in de Verenigde Arabische Emiraten is voor internationale verbindingen dan ook de drukste luchthaven van de hele wereld.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks