VS: verkoop nieuwe wagens daalt voor het eerst in 8 jaar

De verkoop van nieuwe wagens in de VS is in 2017 voor het eerst in acht jaar gedaald. Hoewel voor het derde jaar op rij meer dan 17 miljoen wagens werden verkocht – ook een record – wordt in de sector toch gevreesd dat de daling van de verkopen met 1,8% meer onheil voorspelt dan op het eerste zicht kan blijken.

Van alle grote autoproducenten kon enkel Ford in 2017 betere cijfers (+1,3%) voorleggen dan een jaar eerder. Honda (-7%), Toyota (-8,3%), Fiat Chrysler (-11%) en Nissan (-9,5%) doen het een pak slechter dan in 2016.

De autosector is dan wel een pak gezonder dan wanneer jaren geleden de verkoop begon te slabakken. Toch kunnen de stijgende rente (de hoogste sinds 2012) en een daling in de bestellingen de verkoop nog verder onder druk zetten. Dan is er nog de potentiële daling in de waarde van tweedehandswagens, die vaak worden ingeruild bij de aankoop van een nieuwe wagen.

Autoproducenten hebben ondertussen hun productie voor Noord-Amerika gereduceerd, in anticipatie van de dalende verkopen. Eerst zullen dus de voorraden bij de verdelers worden aangesproken. Vooral de productie van kleinere wagens zal worden teruggeschroefd. Daar is in de VS weinig vraag naar wanneer de olieprijs laag is.

1.000 miljard dollar aan leningen

Het aantal Amerikanen dat een lening heeft lopen op een auto heeft ondertussen een hoogtepunt bereikt. In totaal staan Amerikanen voor het eerst 1.000 miljard in het krijt bij autobouwers (grafiek Elliot Wave International).

Amerikaanse consumenten hebben met andere woorden nu samen meer dan 1.000 miljard dollar geleend om een activa te kopen dat enkel in waarde afneemt. Vóór de financiële crisis bedroeg dat bedrag nooit meer dan 825 miljard dollar.

De leningen hebben ook een steeds langere looptijd: gemiddeld 67 maanden, maar soms tot 84 maanden (7 jaar).

Belastinghervorming zorgt voor gematigd optimisme

Toch blijven de meeste analisten gematigd positief. De eind december goedgekeurde belastinghervorming van Donald Trump zou de lonen moeten opkrikken, wat ook de autoverkoop verder zou moeten aanzwengelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20