“VS tegen 2030 dictatuur en wereld moet zich daarop beginnen voorbereiden”

De Verenigde Staten zouden tegen 2030 in een dictatuur kunnen veranderen, waarschuwt een Canadese professor in de politieke wetenschappen. Hij ziet een terugkeer van Trump en zegt dat Canada en de wereld zich dringend moeten beginnen voorbereiden om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van de “instorting van de Amerikaanse democratie”.

“We moeten het idee van een einde aan de democratie in de VS niet afwijzen alleen omdat het te belachelijk of te afschuwelijk lijkt om voor te stellen”, schrijft Thomas Homer-Dixon, oprichter van het Cascade Institute aan de Royal Roads University in British Columbia, in de Canadese Globe and Mail. “In 2014 zou ook bijna iedereen de suggestie dat Donald Trump president zou worden absurd hebben gevonden. Maar vandaag leven we in een wereld waar het absurde regelmatig werkelijkheid wordt en het verschrikkelijke alledaags is.”

De boodschap van Homer-Dixon is bot: “Tegen 2025 zou de Amerikaanse democratie kunnen instorten, met extreme binnenlandse politieke instabiliteit tot gevolg, met inbegrip van wijdverbreid burgerlijk geweld. Tegen 2030, zo niet eerder, zou het land geregeerd kunnen worden door een rechtse dictatuur.”

De wraak van Trump

De auteur somt in het artikel een reeks eventualiteiten op rond een terugkeer van Trump naar het Witte Huis in 2024. Trump, waarschuwt hij, “zal slechts twee doelen hebben: rechtvaardiging van en wraak voor de leugen dat zijn nederlaag tegen Joe Biden in 2020 het resultaat was van verkiezingsfraude”.

Homer-Dixon is al meer dan vier decennia een onderzoeker van gewelddadige conflicten in de wereld en waarschuwt dat Canada dringend meer aandacht moet besteden aan de “zich ontvouwende crisis” bij de zuiderburen. “Er komt een verschrikkelijke storm uit het zuiden en Canada is hopeloos onvoorbereid. Het afgelopen jaar hebben we onze aandacht naar binnen gericht, afgeleid door de uitdagingen van Covid-19, verzoening en de versnellende effecten van klimaatverandering”, schrijft hij.

“Maar nu moeten we ons concentreren op het urgente probleem van wat te doen aan de waarschijnlijke ontrafeling van de democratie in de Verenigde Staten. We moeten beginnen met de volledige erkenning van de omvang van het gevaar. Als Trump wordt herkozen, zullen zelfs in de meer optimistische scenario’s de economische en politieke risico’s voor ons land ontelbaar zijn.”

“Existentiële bedreiging voor Canada”

“In de minder optimistische scenario’s zouden de risico’s voor ons land in hun cumulatieve effect gemakkelijk existentieel kunnen zijn, veel groter dan ooit in de geschiedenis van onze federatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als politieke vluchtelingen die op de vlucht zijn voor vervolging in de VS in ons land aankomen en het Amerikaanse regime hen terug eist? Gaan we daarop ingaan?”

Volgens Homer-Dixon hebben Trump en “een groot aantal acolieten en wannabe’s zoals Tucker Carlson (Fox News) en Georgia-vertegenwoordiger Marjorie Taylor Greene” de Republikeinse partij “getransformeerd tot een bijna-fascistische persoonlijkheidscultus die een perfect instrument is om te de democratie te slopen”.

Erger nog, Homer-Dixon gelooft dat Trump “misschien slechts een opwarmertje is”. “Als hij terugkeert naar zijn ambt, zal hij de sloophamer zijn die de democratie vernietigt, maar het proces zal een politieke en sociale puinhoop veroorzaken. Toch zal hij door gerichte intimidatie en ontslag de gelederen van de tegenstanders van zijn beweging binnen de staat kunnen uitdunnen: de bureaucraten, functionarissen en technocraten die toezicht houden op het onpartijdige functioneren van kerninstellingen en zich houden aan de rechtsstaat. Dan zal het toneel klaar zijn voor een meer leidinggevende bekwame heerser, na Trump, om orde te scheppen in de chaos die zijn voorganger heeft gecreëerd.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20