Verenigde Staten stoppen invoer van Mexicaanse avocado’s: fruitsector loopt nu 8,5 miljoen dollar per dag mis

De Mexicaanse avocado-industrie wordt momenteel hard getroffen door een Amerikaanse blokkade van de vrucht. Naar schatting verliest de sector 8,5 miljoen dollar per dag. De blokkade is het antwoord op een ‘beveiligingsincident’, waarbij een werknemer van het ministerie van Landbouw door leden van een Mexicaans drugskartel werd bedreigd.

Afgelopen zaterdag besloot het Amerikaanse ministerie om alle import van de vrucht te ‘pauzeren’. Dit besluit kwam er nadat een Amerikaanse ambtenaar, die in het Mexicaanse Michoacan inspecties uitvoerde, telefonische werd bedreigd door leden van een drugskartel. Het transport van avocado’s wordt regelmatig gebruikt om drugs de grens over te voeren. Daarnaast gebruiken de kartels de vrucht om hun inkomensverlies te compenseren, als gevolg van het in 2020 instorten van de opiumhandel.

De Mexicaanse avocado-industrie, waaronder telers en exporteurs, gaat al langer gebukt onder de bedreigingen van drugskartels. Avocadotelers vertellen aan lokale media dat zij zelf en hun familieleden worden bedreigd of vermoord, tenzij ze beschermingsgeld betalen.

Mexicaanse avocado’s zijn beter

In een reactie stelde de Mexicaanse president Andrés Manuel López dat de blokkade echter een andere reden heeft. “In deze situatie speelt, naast politiek, ook een economisch motivatie, er is namelijk competitie. Ze (de Amerikanen red.) willen geen Mexicaanse avocado’s in de VS, omdat ze daar dan dominant zouden zijn vanwege hun hoge kwaliteit”.

Volgens berekeningen van Bloomberg zou een ban van zes weken op het fruit de sector mogelijk 356 miljoen dollar kosten. Avocado’s zijn het voornaamste exportproduct van Mexico, met een jaarlijkse omzet van 3 miljard dollar. 80 procent van de avocado’s in de VS zijn afkomstig uit Mexico.

De blokkade komt op een ongunstig moment. Mexico heeft het momenteel economisch zeer moeilijk, volgens experts verkeert het land technisch gezien zelfs in een recessie.

Do Not Travel

Het epicenter van de avocadoteelt in Mexico bevindt zich in de regio Michoacán, een van de gevaarlijkste regio’s volgens de VS. De ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert een strikt ‘Do Not Travel’-beleid, vanwege de vele kidnappingen en misdaden.

Het besluit van de Amerikaanse overheid komt op een gevoelig moment voor de Mexicaanse president. López doet het momenteel niet goed in de tevredenheidsonderzoeken. 

Vorige maand raakte hij in discussie met een journalist die hem aansprak op het decadente leven van zijn zoon. De president trok het zich persoonlijk aan en besteedde later in een van zijn dagelijkse persconferenties aandacht aan de journalist. Hij noemde hem persoonlijk bij zijn naam en vermeldde zijn salaris. Gevoelig is het feit dat deze persconferentie plaatsvond een dag nadat de autoriteiten de vijfde moord op een journalist dit jaar bevestigden.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20