VS keuren potentieel miljardenmedicijn van Gents biotechbedrijf Argenx goed

Het Gentse biotechbedrijf Argenx heeft de goedkeuring gekregen om zijn eerste medicijn te lanceren in de Verenigde Staten. Het gaat om efgartigimod, dat onder de naam Vyvgart voor de behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis op de markt zal worden gebracht. Het geneesmiddel heeft volgens analisten een miljardenpotentieel.

“Belangrijke stap”

De Amerikaanse gezondheidswaakhond, de Food and Drug Administration (FDA), keurde Vyvgart goed als weesgeneesmiddel.

“Er zijn aanzienlijke onvervulde medische behoeften voor mensen die leven met myasthenia gravis”, aldus Billy Dunn, hoofd van de afdeling neurowetenschap binnen de controledienst van de regulator. “De goedkeuring van vandaag is een belangrijke stap om een nieuwe therapeutische mogelijkheid te bieden aan patiënten.”

Naar de beslissing van de FDA werd halsreikend uitgekeken. Al was de verwachting wel dat Argenx de goedkeuring zou krijgen. Argenx onderzoekt of het efgartigimod ook kan gebruiken voor andere auto-immuunziektes.

Omzetpotentieel van 5 miljard per jaar

Analisten spreken van een omzetpotentieel voor het middel van op termijn 5 miljard dollar per jaar. Ook in Japan en de Europese Unie heeft het Gentse biotechbedrijf goedkeuringsaanvragen lopen.

Argenx noteert in de Bel20-sterindex van de beurs van Brussel. Het biotechbedrijf doet onderzoek naar geneesmiddelen tegen kanker en ernstige auto-immuunziektes, op basis van antilichamen in het bloed van lama’s.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20