VS: Instrumenten die de voorbije decennia zijn ingezet om andere crises het hoofd te bieden, lijken achterhaald

De coronaviruspandemie veroorzaakt een economische crisis van een omvang zoals niemand zich er een kan herinneren. Maar de instrumenten die de voorbije decennia zijn ingezet om andere crises het hoofd te bieden, lijken achterhaald.

De voorbije twee weken hebben zo’n 10 miljoen Amerikanen een aanvraag voor werkloosheid ingediend. Dat zijn er meer op 14 dagen dan tijdens de financiële crisis van 2009 – 2009. De volgende weken zullen er daar ongetwijfeld nog miljoenen bijkomen.

Albert Ko, een epidemioloog die doceert aan de Yale School of Public Health, vergeleek een pandemie vorige maand nog ‘met een orkaan in slow-motion’. Zoiets vergt out-of-the-box-oplossingen. Maar die zijn in de VS vandaag ver te zoeken.

Het Amerikaanse webmagazine Axios legde de werkloosheidsaanvragen van de voorbije week in een ontnuchterende grafiek naast die van de orkanen Sandy (2012, New Jersey), Harvey (2017, Texas) en Katrina (2005, Louisiana)

Katrina zorgde voor meer dan 1.800 dodelijke slachtoffers en zorgde naar schatting voor zo’n 161 miljard dollar aan schade. Tot op vandaag blijft het de duurste natuurramp in de Amerikaanse geschiedenis. Maar na een orkaan kan je terug aan de slag, eventueel in een andere stad of staat. Dat is vandaag niet het geval, omdat zo goed als het ganse land geparalyseerd is.

Een economische ramp van ongezien formaat dreigt

Amerikanen beschikken niet over sociale vangnetten zoals we die in Europa kennen. Wie in de VS zonder werk valt, is al snel enkel en alleen op zichzelf aangewezen. Nu in 35 van de 50 Amerikaanse staten de horeca en de meeste winkels hun deuren hebben moeten sluiten, dreigt een economische ramp van ongezien formaat.

Om de uitbraak te vertragen moeten mensen zich isoleren en in de meeste gevallen stoppen met werken. Maar het gros van die mensen kan niet lang zonder inkomen.

Wie in de VS zijn job verliest, ziet meestal ook zijn ziekteverzekering wegvallen

Wie in de VS zijn job verliest, ziet meestal ook zijn ziekteverzekering wegvallen. Het Economic Policy Institute schat dat 35% van de Amerikanen die hun baan verloren, nu ook zonder ziekteverzekering zitten. Een groot deel daarvan zal hulp vinden bij Medicaid, dat dienst doet als ziekteverzekering voor mensen met een laag inkomen. Wat op zijn beurt de begrotingstekorten van de individuele staten zal doen exploderen.

Weinige landen waren voorbereid op zulk economisch onheil. Democratieën zijn reactief, niet proactief. Dat geldt ook voor de VS, een land met een groot en gedateerd bureaucratisch apparaat. Waarschijnlijk zijn er nu al een pak meer dan 10 miljoen werklozen, omdat vele claims gewoon niet worden geregistreerd.

500.000 telefoontjes voor een nieuwe PIN-code

De krant Tampa Bay Times geeft vandaag een idee van hoe het er in de staat Florida aan toe gaat

‘De website waarop werklozen zich moeten aanmelden is gewoon stuk. Die werd al langer geplaagd door verschillende gebreken en sneuvelt nu onder de massa aanvragen van mensen die hun job verloren als gevolg van de coronacrisis. De werkloosheidsdiensten kregen de voorbije week 1,5 miljoen telefoontjes, waarvan een derde van mensen die vroegen om hun pincode opnieuw in te stellen. Zonder die pincode kunnen ze niet op de site inloggen.’

De website vraagt werklozen ook om gebruik te maken van Microsofts verouderde webbrowser Internet Explorer. Die wordt niet ondersteund door Apple-computers en zelfs Microsoft vraagt mensen hem niet meer te gebruiken.

Zondagavond had de dienst nog 250 mensen extra in dienst genomen, enkel om mensen aan een nieuwe pincode te helpen. Tevergeefs…

De directeur bood woensdag zijn verontschuldigen aan en zei ‘dat zijn dienst opnieuw papieren applicaties zal introduceren’.

Meer