VS en Mexico scharen zich achter productiekrimp olie

De Verenigde Staten zullen de olieproductie verlagen, synchroon met een productiedaling in Mexico. Amerikaans president Donald Trump is bereid het buurland te helpen bij te dragen aan een wereldwijd akkoord rond een algemene productiekrimp.

‘We aanvaarden om de productie te verlagen. En zij aanvaarden om ons in de toekomst te compenseren’, aldus de president. Hij bevestigde dat de VS de productie met 250.000 vaten per dag verlagen. Mexico verlaagt de productie dan met 100.000 vaten per dag, aldus Trump. De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador had eerder al het akkoord met de VS aangekondigd.

Donderdag waren de belangrijkste olieproducerende landen in de wereld het eens geraakt om de productie van olie te verlagen met 10 miljoen vaten per dag in mei en juni. Dat moet het overaanbod op de wereldmarkt, dat de oliemarkten helemaal ontwricht heeft, weer inperken. Het ging om een deal tussen het oliekartel OPEC en bondgenoten waaronder belangrijke speler Rusland. Alleen Mexico (geen OPEC-lid) had niet ingestemd. Het land gaat een dag later dus toch akkoord met een productieverlaging, na het opmerkelijke samenspel met Trump.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20