VS en India willen nauwer samenwerken in techsector

Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, zegt dat ze de toeleveringsketen wil ondersteunen aan de hand van ‘friendshoring’.

Waarom is dit belangrijk?

De handel tussen India en de VS bedroeg 150 miljard dollar in 2021. De VS wil deze handelsrelaties goed onderhouden.

In het nieuws: De Verenigde Staten zullen 200 miljoen dollar investeren in het Partnership for Global Infrastructure and Investment (PGII) over vier jaar tijd.

  • Yellen sprak in Bengaluru bij een bijeenkomst voor ministers van Financiën en voorzitters van centrale banken. Dit in het kader van de G20 die dit jaar door India wordt verzorgd.
  • De G20 is een groep landen die grote, economische uitdagingen zoals financiële stabiliteit, klimaatverandering en duurzame ontwikkelingen behandelt.
  • Yellen gaf Apple en Google als voorbeeld, die hun telefoonproductie uitbreiden in India, als voorbeeld van de wederzijdse belangen tussen de twee landen.

Tegenhanger Belt and Road Initiative

  • “Kijkend naar de toekomst, ben ik enthousiast om onze banden in de technologiesector te versterken”, zei Yellen. “De Verenigde Staten hanteren een ‘friendshoring’ aanpak om de veerkracht van onze toeleveringsketen te verstevigen. We doen dit door de integratie met onze vertrouwde handelspartners te versterken.”
  • “We rekenen dagelijks op elkaar: Indiërs gebruiken Whatsapp om te communiceren terwijl veel Amerikaanse bedrijven gebruik maken van Infosys om te werken.”
  • De PGII is een initiatief van de G7, een groep van zeven industrielanden, om infrastructuurprojecten in ontwikkelingslanden te steunen. Het is het westerse tegengewicht van het Chinese Belt and Road Initiative
Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20