‘Vrouw gebruikt seks om te straffen en te belonen’

De Australische onderzoekster Bettina Arndt vroeg 98 koppels een dagboek bij te houden over hun seksleven. Wanneer ze hun relaas las kwam ze tot een opmerkelijke conclusie: de slaapkamer is vaak het strijdtoneel geworden van wanhopige mannen en onverschillige vrouwen.

Arndt bundelde haar bevindingen in het boek ‘The Sex Diaries‘. En wat daarin staat wekt verbazing, want maandenlang gebeurt vaak niets: de kloof tussen wat mannen in de slaapkamer verwachten en wat ze van hun vrouwelijke partners krijgen kan onmogelijk nog dieper zijn. Vrouwen gebruiken seks om te straffen en te belonen, in plaats van hun echte gevoelens te uiten. Volgens Arndt voelen veel mannen zich gedupeerd, en zijn ze wanhopig wanneer ze steeds vaker om seks moeten smeken. Ze blijven overweldigd achter wanneer hun behoeftes worden genegeerd.

Een verward vrouwelijk libido

Volgens Arndt is de grote boosdoener bij vrouwen de zin in seks. ‘Vele vrouwen hebben er helemaal geen boodschap aan, maar wanneer mannen wordt gevraagd wat ze het meest in een relatie missen, zullen velen seks bovenaan zetten. Relaties worden dus grotendeels beïnvloed door een kwetsbaar en verward vrouwelijk libido.’ Nog volgens deze sekstherapeute moet het gebrek aan vurigheid bij vele vrouwen worden toegeschreven aan een aantal oorzaken. De last van het huishouden is er een, maar ook macht speelt een grote rol:

‘Vrouwen moesten in het verleden gewoon doen wat hen werd opgedragen. Die tijd is voorbij. Mannen zijn hun machtspositie volledig kwijtgespeeld.’

Biologisch verschil

En dan is er ook nog een biologisch verschil, uitgelegd in het boek ‘What Could He Be Thinking? How a Man’s Mind Really Works‘, van Michael Gurian. Volgens de auteur verhoogt tijdens het orgasme de natuurlijke aanwezigheid van oxytocine, een chemische stof die bij mannen relatief weinig aanwezig is. Oxytocine, ook wel het “knuffelhormoon” genoemd, produceert bij mannen ‘een enorm sterke’ emotionele verbondenheid. In de mannelijke biochemie is seks de snelste manier om verbondenheid te creëeren met een vrouw. ‘Mannen die seksueel worden afgewezen schamen zich’, besluit Arndt. Ze raadt koppels aan meer met elkaar te praten.

‘Het startpunt is het begrip dat we met biologische verschillen te maken hebben. Het gaat om een natuurlijk fenomeen waarmee we moeten leren leven.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20