Vroege winterprik in China met pak sneeuw brengt meer slecht nieuws voor Xi Jinping

Een ongewoon vroeg begin van de winter met sneeuwstormen in China vergroot het onbehagen over stroom- en voedseltekorten, en zou wel eens een belangrijke bijeenkomst van topleiders van de Communistische Partij in Peking kunnen ondermijnen.

In het weekend kwam een groot deel van het noordoosten van China onder een laag sneeuw te liggen, tot twintig centimeter dik. Luchthavens, snelwegen en scholen moesten worden gesloten. Het barre winterweer, dat wel erg vroeg komt dit jaar, zal nog de hele week aanhouden. In Heilongjiang, de provincie die grenst aan Siberië, waarschuwen de autoriteiten voor recordhoeveelheden ijzel, smeltende sneeuw en nieuwe sneeuwstormen.

Op sociale media deelden gebruikers video’s van honden die in de sneeuw speelden, ijssculpturen en mensen die over stadswegen skiën, evenals scènes van sneeuw die neerstort van daken op voetgangers en een groentemarkt die instortte.

De dalende temperaturen herinneren aan een soortgelijke koudegolf in 2008 toen het doorgaans gematigde zuiden werd getroffen door hevige sneeuwval die hoogspanningslijnen bevroor, een zware slag toebracht aan de lokale visserij-industrie en protesten veroorzaakte op treinstations door gestrande reizigers.

Stroom rantsoeneren

Ongeveer 190 secties van spekgladde snelwegen in negen provincies in het noorden van China werden afgelopen weekend afgesloten en ten minste drie provincies hebben de lessen in scholen geannuleerd. De stad Peking zette de centrale verwarming negen dagen eerder aan dan normaal.

De vroege winterprik komt op het moment dat Xi Jinping een vergadering op hoog niveau van de kaderleden van de Chinese Communistische Partij voorzit, die zijn vooruitzichten op een verwachte derde termijn volgend jaar en zijn plaats als China’s belangrijkste machtige leider in decennia moet verzilveren.

Maar in de aanloop naar de bijeenkomst, die maandag begon en donderdag eindigt, werd een propagandacampagne over Xi’s leiderschap van het land al ondermijnd door problemen met de Chinese economie, die zich weliswaar snel herstelde na de sluiting van het coronavirus vorig jaar. Iets meer dan een maand geleden leidde een krapte op de kolenvoorraad in combinatie met een stijgende vraag naar elektriciteit van de industrie tot stroomuitval in het noordoosten van China, omdat lokale overheden werden gedwongen om de stroom te rantsoeneren.

Voedsel hamsteren en terugkeer van corona

Vorige week leidde een bericht van het ministerie van Handel dat gezinnen adviseerde om hun dagelijkse benodigdheden voor de winter in te slaan tot lege supermarktschappen nadat dat algemeen werd geïnterpreteerd als een teken van dreigend voedseltekort.

Stijgende prijzen voor groenten, die de autoriteiten hebben toegeschreven aan natuurrampen en stijgende kunstmestprijzen, droegen bij aan die angst. Een supermarkt in Shenzhen vertelde lokale media dat de verkoop in twee dagen vertienvoudigd was.

Tegelijkertijd bereikten bevestigde Covid-19-infecties door een uitbraak van de Delta-variant maandag meer dan 1.000 gevallen in 44 steden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20