‘Vrijheidkonvooien’ van boze truckers worden verboden, maar lukt die zet in de praktijk?

Er wordt harde taal gesproken door de verschillende beleidsmakers, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op kop. Zij maakt zich sterk dat haar diensten meteen zullen ingrijpen, als een blokkade dreigt, door protestacties op de openbare weg. Verlinden dreigt ook met straffen.

  • “Het verbod start nu, maar uiteraard geldt het niet langer dan nodig. We willen wel absoluut vermijden dat de hoofdstad platgelegd wordt door een kleine groep vrachtwagens”, zo stelde ze na afloop van een overleg met de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en Rudi Vervoort (PS), de Brusselse minister-president. Beiden spraken dezelfde taal: geen blokkades in de hoofdstad.
  • Tegelijk reageerde zelfs de Gentse burgemeester, Mathias De Clercq (Open Vld). Want ook in Oost-Vlaanderen dreigde men met acties: zaterdag zou er in Gent een ‘testrit’ zijn van het zogenaamde Vrijheidskonvooi. Ook dat is meteen verboden.
  • Het fenomeen, dat zich verzet tegen de coronamaatregelen, maar geen concrete eisenlijst heeft, laat staan een echte organisatie of structuur, komt overgewaaid uit Canada. Daar bezetten truckers al dagen de hoofdstad Ottawa, tot frustratie van de lokale politiek en bewoners.
  • In Frankrijk lijkt het fenomeen wortel te schieten: een beetje naar analogie met het protest van de gele hesjes. Dat startte over de hoge brandstofprijzen, maar ging al snel over een algemeen onbehagen bij de bevolking, die daarop dan maar ronde punten ging bezetten. In Franstalig België dook het een beetje op, in Vlaanderen kreeg het nooit echt voet aan de grond.
  • De vraag is of de truckers, of eerder personenwagens en campers, zoals in Frankrijk, nu in Europa doorbreken. In Parijs is de manifestatie alvast strikt verboden, net als in Brussel. Verlinden staat ook in contact met haar Franse collega van Binnenlandse Zaken.
  • Maar op verschillende platformen waaronder Telegram wordt ondertussen opgeroepen om het verbod te negeren en toch gewoon het verkeer te gaan lamleggen. Dit weekend wordt dus een mogelijke clash tussen de ordediensten en de actievoerders, zowel in Gent, als Brussel. De ogen zijn dus gericht op De Clercq en Verlinden, die hun nek uitstaken in het dossier.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20