Problemen op het werk

Op het ogenblik dat je gaat solliciteren voor een nieuwe baan, dan kun je doorgaans een typisch vraag voor een dergelijk gesprek verwachten, namelijk: “Welke grote problemen ben je tegengekomen op het werk en op welke manier ben je daarmee omgegaan?” Je dient bij de beantwoording van deze vraag in het bijzonder veel aandacht te besteden aan het tweede gedeelte. Je gesprekspartner is immers veel minder geïnteresseerd in de uitleg over de slechte gang van zaken bij je vorige werkgever of hoe slecht het magazijn beheer was bij je voormalige werkgever. Dit is echter wel een uitgelezen kans voor je uw kans om te laten zien op welke wijze je om weet te gaan met tegenslagen en uitdagingen op de werkvloer. Sterker nog: je antwoord op deze vraag zou zelfs je volledige sollicitatie kunnen maken of breken.

Het probleem, maar ook de oplossing, bespreken

Voor de beantwoording van deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek is dan ook zeker enige voorbereiding nodig. Het antwoord dat je geeft zal bovendien dienen te bestaan uit twee, en soms zelfs drie, delen. 

  1. Je moet natuurlijk een probleem duidelijk kunnen beschrijven. 
  2. je zult moeten laten zien hoe je actief de situatie op hebt gelost. Je hoeft overigens niet per se degene te zijn die het volledige probleem op heeft weten te lossen, maar wel de dingen die je hebt gedaan en initiatief hebt durven nemen. Dit kan je goed van pas komen in je volgende functie. In een groot aantal gevallen zal het nemen van initiatief nemen, betekenen dat je de juiste mensen in hebt weten te schakelen zodat het probleem helemaal opgelost kon worden. Hoe dan ook, je moet niet bang zijn om dit te onthullen aan je gesprekspartner tijdens dit belangrijke gesprek.
  3. Het derde deel van het antwoord op dit soort vragen betreft het uitleggen van je persoonlijke filosofie. Deze filosofie zou kunnen gaan over je arbeidsethos in het algemeen of bepaalde specifieke kwesties die alleen binnen de sector voorkomen waarin je werkt.

Je hoeft echter niet te stressen over het bedenken van een groot probleem. Niet iedereen kan immers een bedrijf redden van de financiële ondergang. Een probleem kan dan ook zo simpel zijn als het helpen van twee collega’s die het niet eens zijn over de manier waarop een bepaalde taak aangepakt moet worden. Je helpt hen dan bij het oplossen van dit geschil. De dingen die je ziet als een probleem en de manier waarop je dit op wilt lossen zal veel meer duidelijk maken over wie je bent als persoon.

Voorbeelden van correcte antwoorden

Hieronder hebben we een aantal voorbeeldantwoorden voor je verzameld die drie verschillende problemen op de werkvloer schetsen. Je kunt deze problemen gemakkelijk gebruiken om je eigen antwoord mee te formuleren, gewoon door een antwoord om te buigen naar je persoonlijke ervaringen en achtergrond:

  • “Zodra ik een grote fout in het werk van één van de meest vooraanstaande leden van de afdeling ontdekte, bleek dit een zeer kostbare kwestie te kunnen zijn voor het bedrijf als het over hoofd was gezien. Ik ging dus direct naar deze collega toe en heb de fout onder zijn aandacht gebracht zodat hij de fout kon herstellen voordat deze een nadelige invloed uit kon gaan oefenen op het eindresultaat.”

Het bovenstaande probleem is vrij eenvoudig en bestaat uit maar twee delen: Het probleem wordt onderkend en de manier waarop het is opgelost wordt vervolgens omschreven. Je krijgt zeker extra punten voor het redden van de goede naam van je collega en het probleem zelf op te helpen lossen, in plaats van onnodig een leidinggevende hierbij te betrekken.

  • “Ik heb het gevoel dat de beste manier is om met alle problemen en uitdagingen om te gaan door deze direct aan te pakken. Toen ik bijvoorbeeld ontdekte dat één van mijn collega’s een aantal onwaarheden vertelde achter mijn rug om, ben ik direct naar hem toegegaan en heb ik hem hierop aangesproken. Tijdens dit gesprek is gebleken dat hij niet goed had begrepen wat ik had gezegd. Ik was dus in staat om het misverstand recht te zetten.”

Het bovenstaande probleem is een voorbeeld dat bestaat uit een antwoord met drie delen: Deze kandidaat zet haar persoonlijke filosofie recht door direct naar de betreffende persoon toe te stappen en dan laat zien hoe ze deze filosofie op haar werk toe weet te passen. 

  • “Een van de belangrijkste problemen die ik in dit beroep tegen ben gekomen, is een gebrek aan adequate financiering voor de programma’s die we proberen in te bouwen. Ik denk dat ik een heleboel creatieve ideeën heb die zouden kunnen helpen om wel te slagen in het doorvoeren van bepaalde budgettaire beperkingen die inherent zijn aan dit soort werk.”

In dit antwoord zal het probleem, zoals dat werkelijk gebeurd is, niet overgebracht worden. Maar het laat wel zien dat de sollicitant zich bewust is van de uitdagingen binnen de betreffende sector en al vooruit aan het denken is over de manieren om hiermee om te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20