Vragen tijdens een sollicitatiegesprek over het werken bij een nieuw bedrijf

Op het ogenblik dat je tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd “Je bent al bij een andere werkgever in dienst geweest, hoe denk je je aan te gaan passen aan een ander bedrijf als je daar wordt aangenomen?” Het antwoord dat je op deze vraag gaat geven, zal je gesprekspartner altijd ervan moeten overtuigen dat je geen problemen hebt om je aan te passen aan nieuwe verwachtingen en een nieuwe werkomgeving.

Beste strategieën om deze vraag te beantwoorden

Vanwege het feit dat een werkgever je deze vraag zal stellen om te beoordelen hoe sterk je aanpassingsvermogen is, moet je je gesprekspartner tijdens dit belangrijke gesprek op een overtuigende manier duidelijk maken op welke manier je je aan nieuwe situaties en de nieuwe eisen van een werkplek aan hebt gepast. Bij het formuleren van een correct antwoord kun je in je arbeidsverleden gaan graven en kijken op welke manieren eerdere overstappen zijn verlopen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de verschillende werkgevers voor wie je hebt gewerkt en hun verschillende leidinggevenden en managers met wie samen hebt gewerkt. 

Op het moment dat je functie is versoberd, gereorganiseerd of samengevoegd, dan zul je te maken hebben gekregen met een aantal andere uitdagingen. Ook dit soort veranderingen dien je tijdens een sollicitatiegesprek te bespreken met een potentiële werkgever en eveneens uitleggen op welke manier je in specifieke situaties om bent gegaan met veranderingen.

Ook al werk je al jaren voor dezelfde werkgever, toch is het goed om je werk en de daarbij behorende verantwoordelijkheden te benadrukken. Ook kun je in dat geval je gesprekspartner vertellen op welke manier je verantwoordelijkheden in de loop van de tijd zijn veranderd. Je zou kunnen uitleggen welke veranderingen de werkplek heeft ondergaan door de jaren heen, hoe de situaties was toen je in dienst werd genomen en wat je achterliet na je ontslag. Misschien zijn er in die tijd wel collega’s weggegaan bij het bedrijf. Verder is het goed om aan te geven op welke manier je diende te handelen om ervoor te zorgen dat je constant succesvol kon zijn. 

Als technologie je werk heeft beïnvloed, dan kun je vertellen hoe je nieuwe technologie onder de knie hebt gekregen om een toegevoegde waarde te zijn voor de functie. Op het moment dat dit je eerst baan is, dan kun je juist uitleggen hoe je ingespeeld hebt op een bepaalde schoolsituatie, zoals toen je overstapte naar een nieuw college, of toen er wijzigen of toevoegen op je pad kwamen nadat je de overstap maakte naar een nieuwe academische major.

Specifiek zijn bij het beschrijven van je aanpassingen aan een veranderende omgeving Indien er zich veranderingen voor hebben gedaan, dan kun je deze situatie wellicht gebruiken om als voorbeeld te dienen voor je antwoord op deze vraag. Het is dan zaak om nieuwe vaardigheden te vermelden die je hielpen te ontwikkelen en het doorvoeren van aanpassingen ten opzichte van je manier van werken, of de ontwikkeling van nieuwe strategieën die je toe kon passen om voor je werkgever een grotere toegevoegde waarde te zijn.

Het antwoord dat je geeft, kan relatief eenvoudig van opzet zijn: met behulp van specifieke uitdagingen uit je werkverleden ga je immers uitleggen wel actie je hebt uitgevoerd en bespreek daarna de positieve resultaten die je hebt weten te behalen. Indien dit van toepassing is, dan kun je ook vermelden op waarom de bedrijfscultuur van een bepaalde onderneming je interessant vindt of waarvan je denkt dat je er goed bij aan zult sluiten, bijvoorbeeld als je hebt gehoord dat het bedrijf het werken in teamverband bevordert, dan kun je je enthousiasme over de manier waarop je deel uitmaakt van deze cultuur uiteraard gaan benadrukken.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Wanneer je voor een nieuw bedrijf wilt gaan werken, dan zal dat zeker veel aanpassingen vragen. Ik ben echter altijd prima in staat geweest om me snel aan te passen aan de nieuwe werksituaties. Een groot deel van dit aanpassingsvermogen heb ik te danken aan mijn vermogen om effectief te communiceren met een groot aantal verschillende mensen. Toen ik bijvoorbeeld in mijn vorige functie aan de slag ging, stelde ik mezelf meteen voor aan mijn collega’s en durfde ook absoluut vragen te stellen in mijn eerste paar weken op momenten dat ik onzeker was over iets. 
  • Mijn vermogen om open en vriendelijk te zijn naar iedereen toe en mijn lef om vragen te stellen of opmerkingen te maken wanneer ik dat nodig vind, helpt me dan ook snel aan te passen aan een nieuwe werkomgeving. Ik weet eveneens ook dat u het werken in een teamverband erg waardeert bij een groot aantal projecten binnen de onderneming, dus ik weet ook dat mijn vermogen om relaties op te bouwen en effectief te communiceren me in dit opzicht ook zal helpen.
  • Hoewel ik al tien jaar mijn vorige baan heb uitgevoerd, heb ik toch een aantal aanpassingen door moeten voeren en me snel aan dienen te passen aan een groot aantal veranderingen. Halverwege mijn dienstverband bij mijn vorige werkgever kreeg ik bijvoorbeeld te maken met een promotie. Dit betekende dat ik veel meer werk moest gaan doen met ons digitale managementsysteem. Dit ondanks het feit dat ik weinig betrokkenheid voelde met IT in het verleden. Ik heb echter keihard gewerkt in de werken die volgden op mijn promotie om het systeem onder de knie te krijgen. Ik ben bijvoorbeeld een paar avonden tot laat op de zaak gebleven om meer vertrouwd te raken met het systeem. Daarnaast stapte in geregeld naar onze IT-afdeling om vragen te stellen. 
  • Tegen het einde van de maand voelde ik me een stuk vertrouwder en binnen twee maanden was ik zelfs degene die het systeem uitlegde aan een ​​nieuwe medewerker. Aanpassen aan een nieuwe functie kon weliswaar wat tijd en hard werken, maar ik weet uit ervaring dat ik hiertoe in staat ben en goede resultaten kan boeken.

 

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20