Vragen tijdens een sollicitatiegesprek over de herbeleving van je leven

Iedereen weet eigenlijk wel dat je tijdens een sollicitatiegesprek de meest uiteenlopende vragen van een correct antwoord dient te voorzien om enige kans te maken op de vacante functie. Om die reden is het dan ook van groot belang om je ruimschoots voor dit belangrijke gesprek goed voor te bereiden op de formulering van deze antwoorden en de voorbeelden die je wilt gaan gebruiken ter onderbouwing ervan. Zo kun je tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld je niet overvallen voelen wanneer er vragen gesteld worden over het herbeleven van je leven. Een werkgever kan je bijvoorbeeld vragen “Wat zou jij doen als je je leven zou kunnen herbeleven?” of “Zou je iets anders doen als je je leven nog eens over kon doen?”

Waarom wordt deze vraag gesteld tijdens een sollicitatiegesprek?

In een groot aantal gevallen zal een werkgever een vraag stellen over het herbeleven van je leven tijdens een sollicitatiegesprek omdat, hij, of zij, fouten op wil sporen die je gedurende je leven mogelijk gemaakt hebt. Je mag echter nooit vergeten dat het doel voor het eerste persoonlijke sollicitatiegesprek moet zijn om door te gaan naar de volgende sollicitatieronde. Voor iemand die binnen een bedrijf belast is met de werving van nieuwe werknemers is het stellen van deze vraag dan ook een uitstekende manier om het kaf al vroeg van het koren te kunnen scheiden en dus de meest ongeschikte kandidaten er zo vroeg mogelijk uit te pikken.

Hieronder hebben we een aantal persoonlijke- en niet-persoonlijke antwoorden verzameld op de vraag of je al dan niet je leven zou willen herbeleven:

persoonlijk antwoord

Aangezien ik mijn moeder heb verloren aan de ziekte van Alzheimer, zou ik willen dat ik meer zou hebben geweten over deze ziekte zodat ik me beter door deze moeilijke tijd kon hebben geslagen.

Niet-persoonlijke antwoorden

Eigenlijk is niet echt iets dat ik anders zou willen doen in mijn leven. Ik heb namelijk erg veel geleerd van elke ervaring die ik in dit leven tegen ben gekomen. Zo ben ik bijvoorbeeld erg tevreden met de carrière waar ik voor heb gekozen en op welke manier deze zich heeft ontwikkeld. Ik heb dan ook in elke fase van mijn loopbaan, maar zeker ook van de mensen met wie ik samen heb gewerkt, belangrijke dingen geleerd waar ik nog steeds de vruchten van mag plukken.

Soms vragen mensen mij of ik gelukkiger was in het verleden en hoe mijn leven eruit zou hebben gezien als ik mijn huidige carrière aan het begin al in de zakenwereld had kunnen starten. Het enige antwoord dat ik op deze vraag kan geven is dat ik erg blij ben dat ik mijn ervaring in het bedrijfsleven op heb kunnen doen, dit heeft me namelijk een uniek inzicht en perspectief gegeven dat ik in andere gevallen niet zou hebben gehad. Hoewel ik erg veel houd van de dingen die ik momenteel doe, zou ik niets willen veranderen aan de weg hoe ik op dit punt in mijn leven ben gekomen.

Andere tips voor een sollicitatiegesprek

Behalve je goed voorbereiden op de mogelijke vragen die je gesteld kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek zijn er nog een aantal zaken dat je zeker niet over het hoofd mag zien als je een redelijke kans wilt maken op de functie waar je voor solliciteert, te weten:

  • Doe vooraf grondig onderzoek naar de werkgever en eventueel de persoon met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren. Op die manier bouw je al een solide basis door te beschikken over belangrijke kennis die betrekking heeft op het bedrijf waar je graag zou willen werken.
  • Draag altijd gepaste kleding tijdens een sollicitatiegesprek. Je kunt zelfs stellen dat: hoe professioneler je kleding is, hoe beter je kansen op een baan zullen zijn. Het gebruik van accessoires en sieraden kun je tijdens een sollicitatiegesprek echter beter tot een minimum beperken omdat deze alleen maar af zullen leiden.
  • Stel inzichtelijke vragen en wees bereid om vragen van je toekomstige werkgever correct te beantwoorden. Je dient je dus niet alleen goed voor te breiden op de vragen die jou gesteld kunnen worden, maar ook op een aantal goede vragen waar je zelf antwoorden op wilt krijgen.
  • Kom altijd op tijd voor een sollicitatiegesprek, of beter nog kom ongeveer 10 minuten te vroeg. Zo weet je namelijk zeker dat je een potentiële werkgever niet onnodig lang laat wachten.
  • Door de vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek verwacht van tevoren te oefenen, dus ook de vraag met betrekking tot het herbeleven van je leven, zul je niet ter plekke een antwoord hoeven te bedenken en wellicht gaan hakkelen. Je kunt zelfverzekerd en in alle rust een antwoord bedenken en dit tijdens dit belangrijke gesprek eveneens op een ontspannen manier formuleren als je gesprekspartner daar om vraagt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20