Hoe kun je tijdens een sollicitatiegesprek vragen beantwoorden over je ideale werkgever?

Als onderdeel van het sollicitatieproces kunnen werkgevers willen graag kunnen beoordelen:

  • op welke manier je om zult gaan met leidinggevenden,
  • je wellicht problemen zult hebben met een zeker gezag,
  • je manier van werken. 

Je gesprekspartner tijdens dit belangrijke gesprek kan je dan ook vragen gaan stellen over je favoriete leidinggevende om op die manier te kunnen bepalen hoe goed je kunt werken binnen een bepaald kader dat verantwoordelijk is voor het beheer van de onderneming. Op het ogenblik dat een werkgever je vraagt wat je ideale leidinggevende of werkgever is, dan zou deze vraag kunnen worden gesteld om een goed beeld te krijgen van je voormalige leidinggevenden of inzicht bieden van je voorkeuren ten aanzien van een toekomstige superieur. Enkele voorbeelden van dit soort vragen zijn:

  • Wie was je beste leidinggevende, of werkgever?
  • Wie was je slechtste leidinggevende, of werkgever?
  • Hoe ziet de ideale leidinggevende of baas eruit?

Bij het beantwoorden van deze vragen moet je proberen om je je vermogen om sturing van een leidinggevende te accepteren te combineren met je vermogen om ook zelfstandig te kunnen werken en het feit dat je in staat bent om tussen deze twee uitersten een goede balans vinden. In alle gevallen zul je echter moeten vermijden dat je enige kritiek uit op één van je voormalige werkgevers, leidinggevenden of collega’s.

Hoe kun je deze vraag correct beantwoorden?

Hieronder hebben we een aantal tips voor je verzameld over manieren waarop je dit soort vragen over een ideale baan, werkgever of leidinggevende, kunt beantwoorden. Ook hebben we een aantal voorbeelden van correcte antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Tijdens het beantwoorden van deze vrij lastige vraag zul je moeten proberen om een evenwicht te vinden tussen het benadrukken van je vermogen om zelfstandig te werken en het gemak waarmee je sturing kunt ontvangen van een leidinggevende. Je wilt namelijk niet overkomen als iemand die te veel, of juist te weinig, toezicht nodig zal hebben om goed te kunnen functioneren. Voordat je je antwoord gaat formuleren dien je dus goed na te denken over de baan waar je voor solliciteert en in probeert te schatten hoeveel leiding van de werkgever je verwacht nodig te hebben. Gebruik dit gegeven om je antwoord te staven en vergeet daarbij niet om ook je aanpassingsvermogen onder de aandacht te brengen door te vertellen hoe je in het verleden floreerde met behulp van een hele reeks toezichthoudende stijlen.

Door voorbeelden te geven van manieren waarop je productief kon zijn onder verschillende leidinggevenden zal je gesprekspartner een nodig completer beeld van je krijgen. Hierbij zou je onder andere kunnen denken aan de kwaliteiten van een leidinggevende die in jouw ogen aantrekkelijk zijn en die eveneens zullen helpen bij het behalen van successen voor het bedrijf.

Het is echter uit den bozen om een voormalige werkgever of leidinggevende te bekritiseren omdat je toekomstige werkgever dit waarschijnlijk op zal vatten alsof je een moeilijke werknemer zult zijn en de kant zal kiezen voor je vroegere werkgever. Zelfs op het moment dat een werkgever je vraagt om je minst favoriete werkgever te beschrijven, dien je je te richten op de manier waarop je in deze omgeving nog steeds succesvol kon zijn. Je dient tevens te benadrukken wat je zoekt in een leidinggevende of werkgever, in plaats van de kwaliteiten op te sommen die je niet aanstaan. Je moet je echter biet laten verleiden om met een antwoord te komen dat onrealistische verwachtingen bevat ben meer weg heeft van een bovenmenselijke manager, of dat je neer zal zetten als een werknemer die veel extra zorg nodig heeft. Door je antwoord kort te houden kun je bovendien voorkomen dat je gesprekspartner je langdradig en saai gaat vinden.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Als antwoord op de vraag: “Hoe ziet de ideale werkgever eruit” zou je kunnen zeggen: mijn ideale leidinggevende zou heldere moeten kunnen communiceren met alle medewerkers en ook onderlinge communicatie moeten stimuleren. Ik geloof dat de communicatie, zowel via persoonlijk contact als via de telefoon of per e-mail, van cruciaal belang is voor een succesvolle relatie tussen werkgever en werknemer.
  • Als antwoord op de vraag: “Voor welke soorten managers heb je gewerkt, en welk type heeft je voorkeur?”: Ik heb voor werkgevers gewerkt die een verscheidenheid aan managementstijlen erop nahielden. Ik heb een aantal werkgevers gehad die veel waarde hechten aan zelfstandig werken, terwijl anderen juist de voorkeur gaven aan een heldere, specifieke instructies om zo werknemers extra aan te moedigen. Ik gedij echter prima onder beide managertypen en kan dan ook heel goed zelfstandig werken, maar ik weet ook wanneer ik bepaalde vragen moet gaan stellen.
  • Als antwoord op de vraag: “Kun je je slechtste werkgever omschrijven”: Ik hecht veel waarde aan een werkgever die duidelijk communiceert met zijn medewerkers. Ik ben sterk in zowel schriftelijke- als mondelinge communicatie, en waardeer het zeer als een werkgever deze vaardigheden eveneens hoog in het vaandel heeft staan. In het verleden heb ik een aantal werkgevers gehad wat minder duidelijk waren in het overbrengen van hun ideeën en het geven van sturing. Ondanks het feit dat ik heel goed zelfstandig kan werken en niet overmatig toezicht nodig heb, waardeer ik het toch als werkgevers duidelijk met werknemers iets kunnen bespreken. In mijn verleden heb ik overigens onder een verscheidenheid aan werkgevers gewerkt en met succes onder al deze leidinggevenden mijn werk afgeleverd.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20