Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: wie was je beste werkgever?

 

Dat je tijdens een sollicitatiegesprek vaak een heleboel vragen moet beantwoorden over de meest uiteenlopende onderwerpen, dat is voor de meeste sollicitanten wel bekend. Maar de reden achter een bepaalde vraag is lang niet in alle gevallen even duidelijk voor iedereen. Met de vraag “Wie was je beste werkgever en wie was de ergste?” zal tijdens een sollicitatiegesprek een werkgever bijvoorbeeld proberen te achterhalen of het soort sollicitant bent dat anderen de schuld geeft van dingen die er gebeurd zijn of die lang een zekere mate van wrok blijft koesteren. Een werkgever wil daarnaast ook bepalen of je een past binnen de heersende bedrijfscultuur in zijn, of haar, onderneming.

Zelfs als je een werkgever had die verschrikkelijk was, is het toch niet goed om met deze informatie naar buiten komen en dit tijdens een sollicitatiegesprek aan te halen. Werkgever zitten namelijk niet te springen om kandidaten die negatieviteit met zich meebrengen en zij zullen zich bovendien af kunnen gaan vragen wat je uiteindelijk te zeggen zult hebben over hun bedrijf op het moment dat je na enige tijd in dienst te zijn geweest weer ontslag hebt gekregen, of genomen.

Goede antwoorden op deze vraag

Wanneer je niet direct een flater wilt slaan tijdens een sollicitatiegesprek, dan doe je er verstandig aan om onderstaand voorbeeld antwoorden door te nemen en deze als basis te gebruiken om je eigen antwoord te formuleren als deze vrij lastige vraag je wordt gesteld tijdens een persoonlijk sollicitatiegesprek.

  • Ik heb van elke werkgever en leidinggevende die ik gedurende mijn loopbaan heb ontmoet erg veel geleerd. Van de goede werkgevers leerde ik bijvoorbeeld wat ik allemaal wel moest doen, terwijl de werkgevers die meer een uitdaging vormden me bijbrachten wat ik juist niet diende te doen op de werkvloer.
  • In het begin van mijn carrière had ik een leidinggevende die me veel heeft geholpen, we hebben om die reden dan ook nog steeds een goed contact. Ik heb eerlijk gezegd altijd wel iets geleerd van iedere werkgever of leidinggevende waar ik mee hebt gewerkt.
  • Mijn beste werkgever was een manager die me in staat stelde om meer verantwoordelijkheid te nemen met als gevolg dat ik vooruitgang wist te boeken in mijn werk. Ik heb andere werkgevers en leidinggevenden gehad met een afstandelijke manier van leidinggeven, waardoor ik de interactie met de eerste manager die ik noemde alleen maar meer ben gaan waarderen.
  • Mijn beste werkgever was een vrouw die me het belang liet zien van het suggestieve verkopen. Deze vrouw was in staat om een klant de perfecte accessoires aan te bevelen bij een bepaalde outfit, zonder echter opdringerig te worden. Dankzij deze werkgever heb ik veel geleerd en kon ik mijn verkoopcapaciteiten tot een veel hoger niveau tillen.
  • Ik heb een heleboel geleerd over de onderneming van mijn laatste werkgever. Ik ben weliswaar altijd al een georganiseerd persoon geweest, maar ik heb geleerd om nieuwe manieren van organiseren toe te passen en zelfs het overige personeel zover te krijgen dat ze dit ook op die manier aan gingen pakken. Deze werkgever heeft voor mij persoonlijk dan ook een enorme bijdrage geleverd aan mijn vaardigheid om bepaalde projecten efficiënt te beheren.
  • Mijn beste werkgever was degene die in staat was om de sterke punten te herkennen in zijn werknemers en om deze te gebruiken om hun volle omvang tot wasdom te laten komen. Deze werkgever leerde me om naar mensen te kijken als een individu en te beseffen dat bijna iedereen wel iets positiefs te bieden heeft.
  • Mijn beste werkgever was een persoon die een enorm goed voorbeeld wist te stellen voor haar medewerkers. Ze heeft bijvoorbeeld mensen geïnspireerd om harder te werken en ze was altijd opgewekt, zelfs als ze dat in de privésfeer niet was. Bovendien heeft ze nooit toegestaan dat een klant ontevreden haar bedrijf heeft verlaten. Ze zou altijd de juiste dingen weten te zeggen om haar klanten aan te moedigen, maar dat kon ze ook prima naar de medewerkers toe doen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20