Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: wat is je grootste pluspunt

Op het moment dat je tijdens een sollicitatiegesprek de vraag “Wat is je grootste pluspunt?” voor krijgt gelegd, dan lijkt dit misschien één van de makkelijkere vragen die je kunt verwachten, maar dat betekent echter niet dat dit niet ook één van de meest belangrijke vragen van dot gesprek zal zijn. De werkgever wil namelijk maar al te graag weten of je pluspunten aan zullen sluiten op de behoeften van het bedrijf en de kwalificaties voor de job waar je voor solliciteert. Deze vraag helpt de werkgever dan ook vaak bij het beslissen of je bent de meest ideale kandidaat bent voor de vacante functie.

Wanneer je, als sollicitant, vragen krijgt over je pluspunten, dan is het van belang om te weten welke kenmerken je moet hebben om in aanmerking te kunnen komen voor de specifieke baan en op welke manier je je kunt onderscheiden van de andere kandidaten. Deze zaken dien je bovendien op een overtuigende manier met je potentiële werkgever te bespreken. Je doel van de beantwoording van deze vraag is immers je gesprekspartner ervan te overtuigen dat je over de kwaliteiten beschikt waar hij, of zij, naar op zoek is tijdens de sollicitatieprocedure en voordat er een nieuwe medewerker in dienst kan worden genomen.

Hoe kun je vragen over je pluspunten beantwoorden?

Hoe dien je vragen over je sterke punten te beantwoorden? De beste manier om te reageren is om de vaardigheden en ervaring te beschrijven die je hebt en die direct in verband gebracht kunnen worden met de job waar je voor solliciteert. Je kunt het beste een antwoord op deze vraag formuleren aan de hand van een lijst te maken van de kwalificaties die in de vacature op zijn genomen.

Vervolgens ga je een lijst maken met je persoonlijke vaardigheden die overeenkomen met die in de functieomschrijving vermeld staan. Deze lijst kan onder andere bestaan uit genoten opleidingen, vakgerichte- en algemene vaardigheden of werkervaring uit je verleden. Van deze lijst kies je daarna tussen de 3 en 5 bijzonder sterke vaardigheden die je uitgebreid met je potentiële werkgever gaat bespreken. Je geeft hierbij niet alleen aan over welke bijzonder sterke vaardigheden je beschikt, maar bij voorkeur geef je bij elk van hen ook een specifiek voorbeeld van de manier waarop je dit pluspunt in het verleden hebt gebruikt.

Wanneer je je goed voor hebt bereid op de beantwoording van deze vraag, dan kun je vol zelfvertrouwen en overtuigen je pluspunten op tafel leggen tijdens een sollicitatiegesprek. Op het moment dat je de sterke punten die overeenkomen met de kwalificaties waar het bedrijf naar op zoek is kunt noemen, dan zul je zeker een positieve indruk achterlaten bij je gesprekpartner. Je antwoord zal echter nog meer kracht bij worden gezet als je specifieke vaardigheden kunt aanvoeren, als je persoonlijke sterke punten, die ook in de vacature zijn genoemd. Hoe beter je persoonlijke kwalificaties matchen met de functie-eisen, hoe meer kans je zult hebben om een de ​​baan aangeboden te krijgen.

Voorbeelden van correcte antwoorden

Onderstaande voorbeeldantwoorden kun je gebruiken als basis voor de formulering van je eigen antwoord door deze aan te passen aan je persoonlijke situatie, je referenties en de functie-eisen van de baan waar je voor gaat solliciteren.

  • Ik heb een zeer sterke werkethiek. Als ik ben bezig met een project, dan wil ik niet alleen maar de gestelde deadlines halen. Integendeel, ik geef er de voorkeur aan om een project vroegtijdig af te ronden. Vorig jaar verdiende ik zelfs een bonus voor het afronden van drie rapporten een week voordat de deadline zich aandiende.
  • Mijn schrijfvaardigheid is erg sterk. Na vijf jaar lang te hebben gewerkt als redacteur, heb ik een veel oog gekregen voor detail wanneer het om mijn schrijfwerk gaat. Ik heb ook een verscheidenheid van publicaties op mijn naam staan, dus ik weet op welke manier ik vorm kan geven met mijn schrijfstijl aan de opdracht en mijn artikelen aan te passen aan het publiek. Als marketingassistent zal ik dan ook zeker in staat zijn om effectief teksten te schrijven en persberichten te bewerken.
  • Ik ben een ervaren verkoper met meer dan tien jaar ervaring. Ik heb mijn persoonlijke verkoopdoelen elk kwartaal weer overschreden en ik heb bovendien elk jaar een bonus verdiend vanaf het moment dat ik begon met mijn huidige baan.
  • Ik ben trots op mijn klantgerichte vaardigheden en mijn vermogen om, soms erg lastige, problemen op te lossen. Met vijf jaar ervaring als medewerker van een klantenservice, heb ik geleerd om effectief problemen van klanten te begrijpen en deze op te lossen. In een soortgelijke functie heb ik eveneens sterke communicatieve vaardigheden weten te ontwikkelen, die me goed van pas komen als ik ga werken met klanten, teamleden en leidinggevenden. Ik sta bekend als een effectief lid van het team en veel collages beschouwen me zelfs als een waar talent voor het geven van presentaties.

Antwoorden die je beter kunt vermijden

Het beantwoorden van deze vraag is niet het juiste moment om nederig te zijn. Hoewel je je pluspunten in geen geval mag gaan overdrijven, moet je wel duidelijk aangeven waarom juist jij de meest ideale kandidaat bent voor de vacante baan. Het opstellen van een lijst met je pluspunten (zoals punten die betrekking hebben op het werk) zal je zeker helpen om vol zelfvertrouwen deze vraag te beantwoorden. Aan de andere kant, wil je niet op deze vraag antwoorden met een waslijst van vage krachten. Je moet je dus blijven richten op een paar pluspunten dat direct verband houden met de vacante functie en het bedrijf. Een gericht, relevant antwoord met één of twee voorbeelden zal in de regel dan ook zeker indruk weten te maken op je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.