Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: hoeveel uren wil je werken?

Vragen tijdens een sollicitatiegesprek over hoeveel uren je werkt kunnen vaak behoorlijk lastig zijn omdat de meeste werkgevers deze vragen kunnen stellen om een heleboel verschillende redenen. Sommige werkgevers zullen bijvoorbeeld graag willen weten of je in staat bent om je tijd effectief te beheren en je werk efficiënt weet te voltooien. Andere werkgevers willen echter liever weten of je bereid bent om meer uren te werken in het belang van de onderneming. Bij sommige bedrijven is een 40-urige werkweek de norm en zal iedereen weer op tijd naar huis vertrekken. Bij andere ondernemingen kunnen de werknemers gedurende 50 of 60 uur per week blijven zwoegen zonder dat de lengte van een werkdag altijd even duidelijk is. In alle gevallen zul je voorzichtig dienen te zijn met de manier waarop je dit soort vragen gaat beantwoorden omdat elke werkgever op zoek kan zijn naar iets anders in het gegeven antwoord.

Hoe beantwoord je vragen over het aantal werkuren?

Voordat je een antwoord geeft op de vraag “Hoeveel uren wil je werken?” dien je goed na te denken over het aantal uren dat je bereid bent om elke week te werken. Ondanks dat je niet wilt worden gezien als een luiaard, over wilt komen als een workaholic of op een andere manier beschouwd gaat worden als iemand die geen taken af kan ronden in een redelijke tijdspanne.

Behalve op momenten dat een werkgever daar sterk op blijft hameren, kun je dan ook beter niet een bepaald aantal werkuren gaan noemen. Beter spreek je in dit geval in het algemene termen over de manier waarop je normaliter je werk weet te voltooien. Dit zal je bij het beantwoorden van deze vraag immers wat meer speelruimte geven en je in staat stellen om in te spelen op een aantal van je sterkste punten, zoals je efficiënte manier van werken, je uitmuntende timemanagement of je bewonderenswaardige doorzettingsvermogen.

Voordat je het sollicitatiegesprek gaat voeren, is het goed om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur. Op het moment dat het bedrijf duidelijk mensen weet te waarderen die alleen het vereiste aantal uren per week werken, dan kun je je organisatorische- en timemanagement vaardigheden benadrukken omdat deze je in staat zullen stellen om taken op tijd klaar te hebben.

Indien je weet dat het bedrijf alle werknemers verplicht om lange dagen te maken, en dus veel uren te draaien, dan kun je je flexibiliteit en je bereidheid om extra uren te werken, om op die manier grote projecten af ​​te kunnen ronden, wat meer op de voorgrond plaatsen. Maar dit alles kun je alleen maar doen als je absolute zekerheid hebt over de heersende bedrijfscultuur en de verwachtingen van de werkgever. Het meest veilige antwoord dat je in dat geval kunt geven, is door te stellen dat je zo veel uren wilt werken als nodig zijn om een bepaalde klus te klaren. Je antwoord zal dan immers aantonen dat je bereid bent om hard te werken, zonder je van tevoren al vast te leggen aan een exact aantal werkuren per week.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Ik ben altijd in staat om een efficiënt werkrooster op te stellen en te onderhouden. Een dergelijk rooster zal me in staat stellen om steeds ongeveer hetzelfde aantal uren per week te werken. Natuurlijk zal ik, wanneer ik ben bezig met een bijzonder belangrijk of moeilijk project, dat aantal uren zo nu en dan verhogen om op die manier mijn beste werkresultaten af te kunnen leveren.
  • Hoewel ik weet dat dit werk van me vereist me dat ik een ​​vast aantal uren per week ga werken, ben ik altijd bereid om eerder naar het werk te komen, of wat langer te blijven, om zo bij te dragen aan de voltooiing van een bepaalde taak. Hoewel ik zelf altijd er efficiënt weet te werken, zal ik toch ook altijd bereid zijn om mijn collega’s een helpende hand te bieden als zij me nodig hebben.
  • Ik ben erg toegewijd aan het werken in een team, dus ik ben altijd bereid om het aantal werkuren te verhogen op momenten dat mijn team te kampen heeft met een enorme werkdruk.
  • Het evenwicht tussen mijn privéleven en werk is erg belangrijk voor mij, dus zal ik keihard werken op doordeweekse dagen om mijn taken te kunnen voltooien en me vervolgens in het weekend te kunnen richten op mijn gezin. Ik zal zeker op komen dagen in een weekend als dat echt nodig blijkt te zijn, maar ik denk dat mijn vaardigheden ten aanzien van timemanagement ervoor zullen zorgen dat dit maar sporadisch aan de orde zal komen en dus eerder een uitzondering zal zijn dan een vaste regel.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20