Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: ben je gelukkig?

 

Dat je tijdens een persoonlijk sollicitatiegesprek zo nu en dan bijzondere vragen kunt verwachten, moet je eigenlijk gewoon incalculeren als je je op een dergelijk gesprek gaat voorbereiden. In sommige gevallen krijg je door een werkgever zelfs de verrassende vraag voorgelegd: “Ben je gelukkig?” Hoewel deze vraag wellicht vreemd in je oren mag klinken, is het er toch één die een werkgever kan gebruiken om beter te beoordelen of je een optimistische- of juist een pessimistische kijk op de wereld hebt.  


Werkgevers willen over het algemeen namelijk graag in zee gaan met sollicitanten die liever een negatieve houding opzij zetten en zelfs laten zien dat je je niet gemakkelijk uit het veld laat slaan door allerlei moeilijke omstandigheden op de werkvloer. Indien je over een positieve instelling beschikt, dan heb je dus gewoon veel meer kans om in dienst genomen te worden dan wanneer je simpelweg een kniesoor bent.

Zoals met de meeste open vragen krijgt je ook in dit geval de gelegenheid om sterke punten aan te halen die je van pas kunnen komen als je aan wordt genomen voor de vacante baan. Je kunt je persoonlijke pluspunten om die reden dan ook prima gebruiken om in je antwoord te verwerken, maar dan is het wel zaak om 7 tot 10 goede redenen te noemen waarom de werkgever juist jou in dienst zou moeten nemen voor deze functie. Een gedegen voorbereiding is dus ook in dit geval weer het halve werk. Je hoeft echter alleen maar een aantal anekdotes, voorbeelden en verhalen in gedachten te houden die je wilt vertellen over de manier waarop je sterke kanten je gelukkig hebben gemaakt en een zekere waarde toe hebben gevoegd aan je leven en je functioneren op de werkvloer.

Een positieve houding en kijk op de wereld

Het is van groot belang om een evenwichtige, maar eveneens optimistische, houding in je antwoord naar voren te brengen. Je kunt dan ook prima beginnen met het aanhalen van een aantal redenen waarom je gelukkig geweest bent, zoals toen je veel steun hebt gekregen van je gezin, een goede leidinggevende, een inspirerende werkgever of doordat je een gedegen opleiding hebt af weten te ronden op een uitstekende school. Factoren als deze zullen immers op de sterke punten wijzen die op de achtergrond toch een voorname rol spelen bij de mate waarin je je gelukkig voelt. Door het gros van de werkgevers worden dit soort redenen zelfs gezien als een solide basis voor toekomstige resultaten. 

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik heb het geluk gehad om te zijn beïnvloed door een verscheidenheid aan sterke mannen en vrouwen tijdens de jaren dat ik mijn carrière op aan het bouwen was. Een aantal van deze personen zijn mijn moeder, mijn leraar economie op de middelbare school en mijn eerste werkgever zagen namelijk vanaf het begin al een zeker potentieel in mij en hadden zelfs hoge verwachtingen ten aanzien van mijn opleidingen en werkprestaties.”

Factoren die een rol kunnen spelen bij je geluk

Op het moment dat je factoren gaat benoemen die je geluk kunnen beïnvloeden, dien je uiterst voorzichtig te zijn en altijd te voorkomen dat je je successen alleen maar toekent aan het “geluk.” Beter richt je je op de voornaamste kwaliteiten en vaardigheden die je succes op hebben geleverd, in het bijzonder die kwaliteiten die van essentieel belang zijn voor het goed presteren in de functie waar je voor solliciteert. Op deze manier zul je namelijk aan kunnen tonen dat je je eigen geluk in de hand hebt, in plaats van te moeten wachten totdat er allerlei positieve zaken naar je toe komen. Dit soort antwoord zal je sterke punten benadrukken, maar eveneens je positieve houding onderstrepen.

Indien je bijvoorbeeld de kracht van je schrijfvaardigheid wilt betrekken bij een sollicitatie voor een intensieve baan, dan zou je kunnen zeggen: “Ik had het geluk om les te krijgen van professor Jansen toen ik eerder mijn opleiding tot ondernemer volgde en waarin hij aandrong op het schrijven van beknopte, meeslepende en goed onderbouwde bedrijfsplannen.”

Uitdagingen je antwoord geloofwaardiger maken

Iedereen wordt van tijd tot tijd geconfronteerd met moeilijke omstandigheden en op de meest uiteenlopende momenten in hun leven. Het vermogen om dergelijke obstakels te herkennen en deze effectief te overwinnen zal dan ook goede presteerders onderscheiden van de meeste andere werknemers. Je kunt tijdens een sollicitatiegesprek dan ook verhalen aanhalen over de manieren waarop er een aantal uitdagingen, of juist tegenspoed, op je pad is gekomen en hoe je deze hebt weten te overwinnen, zoals een bijzonder moeilijk project dat je toch succesvol af hebt weten te ronden, een voormalige werkgever die je op weg heeft geholpen binnen het bedrijfsleven, een sportblessure, het overlijden of de ziekte van een ouder, maar ook de verandering die je van een kind tot een adolescent heeft veranderd.

In alle gevallen zul je tijdens een sollicitatiegesprek uit moeten leggen hoe je een uitdaging af hebt geweerd of juist aan bent gegaan. Hierbij moet je er overigens wel altijd voor zorgen dat je je verhaal over weet te brengen op een manier dat het geen afleiding of uitputtingsslag lijkt, maar in plaats daarvan je een sterk gevoel van vertrouwen en veerkracht heeft bezorgd. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Mijn jeugd heeft zijn uitdagingen op me afgevuurd. Mijn vader werkte voor het leger en zijn we zes keer verhuisd tijdens mijn lagere- en middelbare schoolperiode. Elke keer wanneer ik nieuwe relaties aan wil gaan met collega’s, begeleiders en leraren was dit vaak erg moeilijk, maar ik denk dat dit alles me wel leerde om me snel en goed aan te passen aan verschillende situaties. Verder heb ik zo veel nieuwe mensen ontmoet en snel nauwe banden aan kunnen gaan met personen.”

Meer voorbeeldantwoorden

  • Ik heb het geluk dat ik goed in staat om moeilijke tijden door te komen. Dit als gevolg van mijn vasthoudendheid en sterke werkethiek, wanneer bijvoorbeeld mijn vorige bedrijf overwoog om onze vestiging te sluiten, werkte ik onophoudelijk samen met mijn collega’s aan het verhogen van onze verkoop en wisten daardoor uiteindelijk met een stijging van meer dan 15 procent te vermijden dat de deuren van onze werkplek voorgoed gesloten werden.
  • Ik beschouw mezelf als zeer gelukkig vanwege het feit dat ik een opmerkelijke opleiding aan een bepaalde universiteit heb kunnen volgen. Ik heb daar dan ook zeer hard gewerkt om zo optimaal te kunnen profiteren van de opleiding, maar ook door deel te nemen aan verschillende stages en buitenschoolse activiteiten waarin ik de vaardigheden en leiderschapskwaliteiten heb weten te ontwikkelen die mij tot de sterke projectmanager hebben gevormd die ik vandaag de dag ben.
  • Ik was erg gelukkig dat ik een ​​oom heb die een zeer succesvolle zakenman was. Hij nam een ​​belangrijke plaats in, in mijn jonge leven en zag een zeker potentieel in mij als ondernemer. Mijn oom Bob nam me onder andere mee naar zijn werk en liet me daar meelopen met zijn dagelijkse activiteiten. Ik zag dus al vrij jong de impact die hij had op zijn collega’s en zijn opwinding toen hij een goede deal had weten te sluiten. Dit alles inspireerde me om een ​​zakelijke carrière op te gaan bouwen en een effectieve bedrijfsleider te worden.
  • Het leven is niet altijd even gelukkig geweest voor mij. Ik hield als kind bijvoorbeeld erg van voetbal en kreeg zelfs de kans binnen deze sport tijdens mijn eerste jaar op de middelbare school. Tijdens de derde wedstrijd kreeg ik echter te maken met een ernstige knieblessure. Na de operatie die daarop volgde gewaarschuwd mijn behandelde arts me dat het niet waarschijnlijk was dat ik ooit nog in staat zou zijn om te voetballen. Ik was kapot van dit nieuws, maar na een paar weken heb ik besloten dat ik alles aan zou gaan wenden dat in mijn macht ligt om weer op het veld te kunnen staan. Ik bracht talloze uren door bij therapeuten, op de sportschool en in het revalidatiecentrum om uiteindelijk terug te keren op het veld tijdens het laatste deel van mijn eindexamenjaar. Ik was niet langer één van de topspelers, maar was uiteraard wel enorm trots op mezelf dat ik zo hard mogelijk had gewerkt om toch weer te herstellen.   
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20