Voorzittersverkiezingen Open Vld stilgelegd: deurwaarder Lachaert legt gigantische bug in systeem bloot

De eerste virtuele verkiezingsdag om een nieuwe Open Vld-voorzitter aan te duiden, verloopt niet zoals gepland. Na klachten van de deurwaarder van Egbert Lachaert is het stemsysteem offline gehaald.

Vanaf 10 uur maandagmorgen konden alle leden van de Vlaamse liberalen virtueel stemmen voor de kandidaat van hun keuze. Alleen verliep dat op niet als het hoorde. Het team van Egbert Lachaert ontdekte dat het mogelijk was om via verschillende browsers meerdere keren te stemmen. Nadat ze daar melding van maakten, werd het stemsysteem stilgelegd.

Sterker systeem

Kandidaat-voorzitter Els Ampe tweette als eerste over het incident. ‘Dat kan echt niet. Ik heb gevraagd aan de deurwaarder om alles correct te laten verlopen. Correcte verkiezingen zijn de basis van de democratie. De vrees van sommigen dat de verkiezingen niet eerder zouden verlopen, blijkt nu waarheid te worden’, zegt het Vlaams Parlementslid.

Opvallend, want Els Ampe had stappen kunnen ondernemen om zoiets te vermijden. Het team van Egbert Lachaert had gepleit voor een sterker systeem met een betere code, maar ze steunde die oproep niet. ‘Je zou beter mee aan de kar trekken om te zorgen dat het systeem waterproof is. Tot hiertoe konden we niet op jouw getuige rekenen om de nodige beveiligingen in te bouwen. Doe iets in de plaats van te tweeten’, reageerde Lachaert daarover op Twitter.

Uitstel door coronacrisis

Dat de virtuele stemming stilgelegd werd, is pijnlijk gezien het uitstel door de coronacrisis. In eerste instantie was het de bedoeling om de stemming al eind maart te houden. Maar door het coronavirus zag het partijbestuur zich gedwongen om de verkiezingen met twee maanden uit te stellen, met veel kritiek tot gevolg. Binnen de partij is ook nu de kritiek niet mals. ‘Dit is bijzonder schadelijk, dit los je niet zomaar met wat knip- en plakwerk op. Die stemming is in elk geval niet meer Putin-proof nu’, klinkt het.

Pas dinsdag wordt de stemming hernomen. Kandidaten blijven nog altijd de burgemeester van Oostende Bart Tommelein, Kamer-fractieleider Egbert Lachaert, Vlaams Parlementslid Els Ampe en de nobele onbekende partijmilitant Stefaan Nuytten. Naast de voorzitter worden ook de leden van het partijbestuur aangeduid tijdens deze stemming. Als alles goed gaat, weten we aan het einde van de maand wie de nieuwe leider van de Vlaamse liberalen wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20