Voorzichtige start Wall Street na kwartaalcijfers Tesla, Facebook en Apple

De beursgiganten Tesla, Facebook en Apple hebben woensdagavond nabeurs de kwartaalresultaten bekendgemaakt. Wall Street is de dag voorzichtig gestart.

De Dow Jones won 0,7 procent en de S&P500 ging 2,6 procent lager. De Nasdaq ging 0,4 procent hoger.

Teleurstellende reacties op kwartaalcijfers

De beleggers lijken op het eerste gezicht teleurstellend te reageren op de kwartaalcijfers van enkele techgiganten.

Apple kon uitpakken met stevige kwartaalcijfers. Het elektronicabedrijf heeft in het vierde kwartaal een omzet gerealiseerd van 111,44 miljard dollar. Dat is meer dan de 103 miljard dollar die de analisten voor ogen hadden. Toch nam het aandeel kort na de opening van de beurzen een duik van 0,8 procent.

Hetzelfde tafereel bij Facebook. Het socialemedieplatform kwam naar buiten met beter dan verwachte resultaten. De omzet in het vierde kwartaal klokte af op 28,07 miljard dollar, of ruim 1,5 miljard dollar meer dan de analistenverwachtingen. Toch waarschuwde Facebook voor minder gunstige kwartalen in het verschiet. Het aandeel daalde met 3,5 procent.

Minder goed nieuws kwam er uit het kamp van Tesla. De producent van elektrische wagens heeft in het vierde kwartaal een omzet gedraaid van 10,74 miljard dollar. Dat is meer dan wat de analisten verwachtten. De winst per aandeel was weliswaar lager dan verwacht. Die bedroeg 0,80 dollar. De analisten gingen uit van 1,03 dollar. Het aandeel verloor 2,15 procent.

Robinhood neemt maatregelen tegen short squeeze

Ondertussen hebben de Amerikaanse brokers Robinhood en Interactive Brokers laten weten dat ze maatregelen zullen nemen tegen de beleggers die nu massaal aandelen inkopen om shorters op te zadelen met verliezen en ze te dwingen hun posities te verkopen, ook wel short squeeze genoemd. Het zijn niet de eerste brokers die dergelijke maatregelen nemen. Charles Schwab en TD Ameritrade zijn hen al voorgegaan.

Het aandeel van GameStop, een van de aandelen die nu massaal wordt opgekocht door kleine beleggers, heeft de beursdag 1,24 procent in de plus gestart. Het effect van de maatregelen sijpelt dus meteen door naar de beurzen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20