Voorwaardelijke pauze in Amerikaans-Canadees handelsconflict rond aluminium

Er lijkt een voorlopig einde gekomen te zijn aan het handelsconflict dat de voorbije maanden tussen de Verenigde Staten en Canada over de handel in aluminiumproducten was ontstaan. De Amerikaans regering heeft immers bekend gemaakt de heffing van 10 procent op de invoer van Canadees aluminium te schrappen, op voorwaarde dat de volumes van die import binnen bepaalde grenzen blijven.

Anderzijds gaf Canada te kennen de eerdere dreiging met vergeldingsmaatregelen tegen de Amerikaanse sancties te zullen laten varen.

Moeilijke periode

‘De beslissing om de invoerheffing te schrappen is een gevolg van een overleg met Canada,’ aldus woordvoerders van de Amerikaanse regering. ‘Daarbij werd vastgesteld dat de import van Canadees aluminium in de Verenigde Staten de laatste vier maanden van dit jaar met de helft zal terugvallen.’

De Amerikaanse president Donald Trump had de heffing in augustus aangekondigd nadat een toename van de invoer van Canadees aluminium was vastgesteld. Mary Ng, Canadees minister van handel, erkende dat de Canadese aluminiumproducenten door de Amerikaanse sancties een aantal moeilijke maanden hebben doorgemaakt. ‘Het schrappen van de invoerbelasting maakt aan aan die periode een einde,’ aldus minister Ng.

Ng benadrukte daarbij echter dat Canada in het dispuut geen toegevingen heeft gedaan. ‘Canada behoudt zich het recht voor om tegenmaatregelen in te stellen indien de Amerikaanse regering opnieuw tot heffingen op de import van Canadese aluminiumproducten zou beslissen,’ betoogde de minister.

Niet onderhandeld

De United States Trade Representative (USTR) zegt te verwachten dat de Verenigde Staten tot het eind van dit jaar maandelijks tussen 70.000 ton en 83.000 ton Canadees aluminium per maand zullen importeren.

‘Indien echter zou blijken dat die maandelijkse niveaus met meer dan 5 procent zouden zijn overschreden, zullen de Verenigde Staten voor die betrokken periodes alsnog met terugwerkende kracht een heffing van 10 procent invoeren,’ aldus het Amerikaanse handelsagentschap.

‘Dit is geen onderhandeld akkoord,’ benadrukte de Canadese vicepremier Chrystia Freeland in een reactie. ‘Canada heeft met de Verenigde Staten geen onderhandelingen over een akkoord rond quota gevoerd.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20