Voormalige Amerikaanse minister van Energie: “Europese inspanningen om energiekosten te beheersen, lijken op een ponzifraude”

Dan Brouillette, die onder Donald Trump de Amerikaanse minister van Energie was, omschrijft sommige maatregelen die de EU-lidstaten nemen om de energieprijzen te drukken als een ponzifraude. “Ze bieden geen oplossing op lange termijn”, klinkt het.

De Europese Unie wordt ongemeen hard getroffen door wat er zich afspeelt in Oost-Europa. De sancties die Rusland en het Westen elkaar opleggen, jagen de Europese energieprijzen fors de hoogte in. Gisteren was de gasprijs bijvoorbeeld zo’n 30 procent de hoogte ingeschoten nadat het Russische staatsbedrijf Gazprom eerder liet weten dat het de gaspijpleiding Nord Stream 1 nog even op non-actief zet.

Om de koopkracht van de burgers te beschermen, hebben de Europese regeringen al uiteenlopende maatregelen genomen. Duitsland heeft afgelopen weekend bijvoorbeeld een derde pakket steunmaatregelen aangekondigd.

Een ponzifraude

Bouillette is er niet van overtuigd dat al die maatregelen even succesvol zijn. Hij heeft het daarbij specifiek over landen die hun bevolking geld toesteken om de energierekening te betalen. Duitsland geeft bijvoorbeeld een eenmalige energietoeslag van respectievelijk 300 euro en 200 euro aan gepensioneerde en universiteitsstudenten.

“Dergelijke maatregelen verlichten de onmiddellijke pijn van het niet kunnen betalen van de elektriciteitsrekening, maar het geld blijft in een cirkel rondgaan. Het gaat gewoon van de consument naar de elektriciteitsmaatschappij. Het is geen oplossing op lange termijn”, zegt hij in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Je zou het een ponzifraude kunnen noemen.”

De voormalige Amerikaanse minister van Energie verwacht overigens dat de energieprijzen op korte termijn zullen stijgen. “De oliemarkten in de wereld zijn zeer krap en naarmate de winter nadert, zal meer olie worden gebruikt voor verwarming en andere doeleinden”, klinkt het.

Daar komt nog eens bij dat het oliekartel OPEC en een tiental olieproducerende landen, ook wel OPEC+ genoemd, maandag hebben aangekondigd dat ze de productie terugschroeven.

“Nood aan meer productie”

“Het antwoord om de schaarste aan te pakken, is meer produceren”, aldus Brouillette. “We komen nog steeds ruwweg anderhalf miljoen vaten per dag tekort ten opzichte van wat we tweeënhalf, drie jaar geleden produceerden. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we teruggaan naar dat aantal.”

Brouillette voegt eraan toe dat het een vreemd verzoek was van de regering-Biden was om de Amerikaanse olieproducenten aan te moedigen hun export te stoppen en voorrang te geven aan de Amerikaanse consumenten.

“Op dit moment is de spotprijs hoger dan de futureprijs. Dat betekent dat producenten meer stimulansen hebben om hun product op de markt te brengen”, aldus de voormalige energieminister.

(evb)

Meer