Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Voormalig VBO-voorzitter Philippe Bodson overleden aan coronavirus

Logo Business AM
In memoriam

04/04/2020 | Kim Evenepoel | 2 min leestijd

Philippe Bodson, en 2017 - Isopix

De Luikse zakenman en ex-voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) Philippe Bodson is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat vernam de krant Le Soir. Bodson werd 76.

Bodson was een tweetal weken geleden in het ziekenhuis opgenomen nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Een week later moest hij beademd worden. Afgelopen nacht overleed hij in het Brusselse Sint-Pieterziekenhuis.

Bodson, geboren in 1944, was van opleiding burgerlijk ingenieur en haalde ook een MBA aan INSEAD. Hij startte zijn carrière in de glasindustrie bij Glaverbel. Het was een succesvolle periode, die bekroond werd met de titel van manager van het jaar in 1987.

In 1989 werd hij afgevaardigd-bestuurder en voorzitter van het directiecomité van Tractebel. Vanuit die positie slaagde hij erin om de financiële groep om te vormen tot een van de sterkste bedrijven van België. Maar na een conflict met Suez-voorzitter Gerard Mestrallet, over de verhuis van het beslissingscentrum van Brussel naar Parijs, mocht hij in 1999 opstappen. Tussendoor was hij van 1987 tot 1990 ook voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

In januari 2001 werd hij als crisismanager ingehaald bij spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, dat hij van de nakende ondergang moest proberen te redden. Het bleek een zinloze onderneming en op 24 oktober 2001 werd het bedrijf failliet verklaard.

Daarna werd Bodson, die in 1993 de titel van baron ontving, onder meer bestuurder bij Fortis en voorzitter van de raad van bestuur van de agro-chemieholding Floridienne.

Van 1999 tot 2003 zetelde hij ook vier jaar lang in de senaat voor de alliantie PRL-FDF-MCC.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks