Voormalig VBO-voorzitter Philippe Bodson overleden aan coronavirus

De Luikse zakenman en ex-voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) Philippe Bodson is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat vernam de krant Le Soir. Bodson werd 76.

Bodson was een tweetal weken geleden in het ziekenhuis opgenomen nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Een week later moest hij beademd worden. Afgelopen nacht overleed hij in het Brusselse Sint-Pieterziekenhuis.

Bodson, geboren in 1944, was van opleiding burgerlijk ingenieur en haalde ook een MBA aan INSEAD. Hij startte zijn carrière in de glasindustrie bij Glaverbel. Het was een succesvolle periode, die bekroond werd met de titel van manager van het jaar in 1987.

In 1989 werd hij afgevaardigd-bestuurder en voorzitter van het directiecomité van Tractebel. Vanuit die positie slaagde hij erin om de financiële groep om te vormen tot een van de sterkste bedrijven van België. Maar na een conflict met Suez-voorzitter Gerard Mestrallet, over de verhuis van het beslissingscentrum van Brussel naar Parijs, mocht hij in 1999 opstappen. Tussendoor was hij van 1987 tot 1990 ook voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

In januari 2001 werd hij als crisismanager ingehaald bij spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, dat hij van de nakende ondergang moest proberen te redden. Het bleek een zinloze onderneming en op 24 oktober 2001 werd het bedrijf failliet verklaard.

Daarna werd Bodson, die in 1993 de titel van baron ontving, onder meer bestuurder bij Fortis en voorzitter van de raad van bestuur van de agro-chemieholding Floridienne.

Van 1999 tot 2003 zetelde hij ook vier jaar lang in de senaat voor de alliantie PRL-FDF-MCC.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20