Voorbij overtoerisme: de IJslandse Westfjorden

Voorbij overtoerisme: de IJslandse Westfjorden

Even mooi of zelfs mooier dan de platgetreden paden: daar gaan we in deze reeks naar op zoek. Venetië, Machu Picchu en de Taj Mahal staan bij heel wat reizigers op hun do-before-you-die-lijstje en worden dus overrompeld. De minder bekende alternatieven zijn echter even mooi én een pak rustiger.

Weggaan van het overtoerisme betekent bovendien een diepere connectie met je bestemming, en dat is waar we natuurlijk naar op zoek zijn. Vandaag nemen we je mee naar de IJslandse Westfjorden.

Op je bucketlist: de Noorse Fjorden

Geirangerfjord, Trollfjord, Sognefjord, Hardangerfjord, Aurlandsfjord en honderden anderen: de Noorse westkust is een aaneenschakeling van indrukwekkende diep uitgesneden U-dalen gevuld met zoutwater. Oftewel het marketingbeeld dat Noorwegen maar al te graag in de kijker zet. Volgens ons een van de hoogtepunten van Scandinavië, maar met een keerzijde.

In de meest toeristische fjorden is het er in vol zomerseizoen namelijk over de koppen lopen. Talloze toeristen willen enkele van de mooiste plekjes van Europa natuurlijk met hun eigen ogen bewonderen, en dat heeft natuurlijk een impact op de manier waarop je al die natuurpracht zelf ervaart.

Voorbij overtoerisme: de IJslandse Westfjorden

Alternatief: de IJslandse Westfjorden

Als alternatief voor de Noorse fjorden staan volgens ons de IJslandse Westfjorden met stip op één. Op ongeveer 1.500 km van z’n Noorse evenknieën doemen de Westfjorden indringend op. Dit moet een van de meest desolate plekken op IJsland zijn.

Eenzame kerkjes, diepzwarte kliffen gevuld met papegaaiduikers en goed verborgen warmwaterbronnen. Niet te missen hoogtepunt zijn de Dynjandi watervallen. Volgens ons hebben veel toeristen het dan ook mis door enkel de klassieke cirkelvormige rondreis te maken. Des te beter voor wie echt op zoek is naar zenmomentjes in een van de minst bezochte regio’s van Scandinavië.

Plan je reis naar de Westfjorden van a tot ö via www.westfjords.is

Ook verliefd geworden op IJsland? Lees dan zeker onze knappe reportages: IJsland in de zomer en IJsland in de winter.

Voorbij overtoerisme: de IJslandse Westfjorden
Voorbij overtoerisme: de IJslandse Westfjorden