Volwassen maagden daten liever geen volwassen maagden

De meeste personen hebben weinig zin om een relatie te beginnen met een maagd. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Kinsey Institute van de Indiana University in de Verenigde Staten.

Opmerkelijk is echter dat niet alleen seksueel ervaren personen een maagd zouden afwijzen, maar dat standpunt wordt ook gedeeld door collega’s die zelf nog maagd zijn. Vooral twintigers zouden geen enkele intentie tonen om met een maagd een relatie aan te gaan, ook al behoren de meeste maagden tot diezelfde leeftijdsgroep. Ook bleek dat mannen met een onervaren partner minder problemen zouden hebben dan vrouwen.

Nieuwe benadering

“Verder onderzoek toonde echter dat maagden de neiging hebben samen te troepen,” zegt onderzoeksleider Amanda Gesselman, sociaal-psycholoog aan het Kinsey Institute. “Deze groep gaf ook hogere scores aan online profielen van collega’s met weinig seksuele ervaring dan aan individuen met een grotere relatie-expertise.” “Wellicht kan hieruit afgeleid worden dat vaak een voorkeur wordt getoond voor een potentiële seksuele partner met ongeveer een even grote ervaring als henzelf.” Het onderzoek wijst volgens Gesselman in ieder geval op een nieuwe benadering van de seksualiteit. “Het bewaren van de maagdelijkheid werd vroeger als een deugd beschouwd, maar dat blijkt inmiddels een bijkomende hinderpaal voor laatbloeiers te zijn geworden,” zegt de onderzoekster. In de Verenigde Staten blijkt men gemiddeld op zeventien jaar zijn maagdelijkheid te verliezen. In de leeftijdsgroep tussen tweeëntwintig en vierentwintig jaar heeft 90 procent al een seksuele relatie gehad. Bovendien heeft 75 procent van de twintigjaren al voor het huwelijk seks gehad. (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20