Volvo brengt reeks zware elektrische vrachtwagens op de markt

De Zweedse constructeur Volvo brengt eind volgend jaar een reeks elektrisch aangedreven zware vrachtwagens op de markt. Volgens de onderneming is de tijd rijp om ook het zware wegtransport door elektrische wagens te laten uitvoeren. Klanten kunnen al dit jaar een order plaatsten voor de drie nieuwe volledig elektrische modellen.

‘Meer en meer transportbedrijven beseffen dat ze hun elektrificatiereis nu moeten starten, zowel met het milieu in gedachten als voor concurrentieredenen, om te voldoen aan de klantenvereisten voor duurzaam transport’, aldus Roger Alm, voorzitter van Volvo Trucks, in een persbericht. De zware combinaties hebben, bij een gecombineerd gewicht van 40 ton, een actieradius van 300 kilometer.

Bij lichtere vrachtwagens kan dit toenemen, aldus de truckbouwer. Het bedrijf meent daarmee 45 procent van alle huidige transporten in Europa te kunnen dekken. Volvo heeft al ‘enkele tientallen’ elektrisch aangedreven trucks op de weg rijden. Dan gaat het onder meer om vuilniswagens in steden die een elektromotor hebben.

Groeiende interesse

De truckmaker wil tegen 2030 de helft van zijn omzet halen uit de verkoop van elektrische vrachtwagens. De introductie van de drie trucks zijn volgens het Zweedse bedrijf een belangrijke stap om dat doel te bereiken. De vraag naar elektrische vrachtwagens krijgt daarbij een impuls van overheden die binnensteden vrij van dieseltrucks willen maken. Daarnaast hebben ook transporteurs zelf ambitieuze klimaatdoelen opgesteld.

Volvo merkt onder andere uit de bouwsector een grote vraag naar elektrisch aangedreven voertuigen, omdat de bouw aan strikte duurzaamheidsvoorschriften moet voldoen. Volvo Trucks is onderdeel van Volvo Group. Naast fabrikant van trucks, maakt dat bedrijf ook bussen, bouwvoertuigen als graafmachines, walsen en kiepwagens en aandrijfsystemen voor de scheepvaart en industriële toepassingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20