Volkswagen rekent toch op positieve jaarcijfers

Ondanks de negatieve impact van coronacrisis op zijn kwartaalcijfers hoopt het Duitse autoconcern Volkswagen over het hele jaar toch een operationele winst te kunnen realiseren. Dat heeft Frank Witter, financieel directeur van Volkswagen, gezegd.

Volkswagen boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 55,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 8,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst viel van 3,9 miljard euro terug tot 900 miljoen euro.

Buffers

In totaal verkocht het Duitse concern tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 2 miljoen wagens. Dat was een achteruitgang met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling was volgens Volkswagen het meest voelbaar in Azië en Europa.

‘De coronapandemie heeft het voorbije kwartaal ook op Volkswagen een grote impact gehad,’ erkende Frank Witter, financieel directeur van het Duitse concern. ‘We hebben echter diverse tegenmaatregelen genomen om de kosten te verlagen en voldoende financiële buffers te garanderen. Het bedrijf kan echter op een sterke financiële reserve terugvallen.’

Witter gaf toe dat de operationele winst van Volkswagen ook over het volledige jaar een sterke terugval zal kennen. Toch zal volgens hem het jaar met een positief cijfer kunnen worden afgesloten.

Hoofdmerk Volkswagen kende tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verkoop van 765.000 autos. Dat was een daling met 16 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar. De omzet viel met 12 procent terug tot 19 miljard euro. De operationele winst kende een achteruitgang met bijna 50 procent tot 481 miljoen euro.

Bij Seat viel de verkoop met 20,6 procent tot 140.000 exemplaren terug. De inkomsten daalden met 16 procent tot 2,6 miljard euro. Het Spaanse merk moest echter een verlies melden 48 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 89 miljoen euro de eerste drie maanden vorig jaar.

De verkopen van Skoda meldden een daling met 13,7 procent tot 237.000 exemplaren. Het Tsjechische merk boekte een omzetdaling van 4,9 miljard euro naar 4,8 miljard euro. De operationele winst kromp van 410 miljoen euro tot 307 miljoen euro.

Bentley

Porsche zag daarentegen de inkomsten van 5,2 miljard euro naar 5,4 miljard euro oplopen. De operationele winst van de sportwagenbouwer viel echter van 829 miljoen euro naar 529 miljoen euro terug. Porsche verkocht tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 56.000 wagens. Dat was een daling met 1,3 procent tegenover het eerste kwartaal vorig jaar.

Bij Audi kromp de verkoop met ongeveer 10 procent tot 268.000 exemplaren. Ook de inkomsten daalden met een tiende tot ongeveer 12,5 miljard euro. De operationele winst viel van 1,1 miljard euro tot 15 miljoen euro terug. In die cijfers zijn ook de resultaten van dochtermerken Lamborghini en Ducati inbegrepen.

Bentley verkocht 3.302 wagens, tegenover 2.584 eenheden het eerste kwartaal vorig jaar. De omzet steeg van 456 miljoen euro naar 620 miljoen euro. Ook de operationele winst nam van 49 miljoen euro naar 56 miljoen euro toe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20