Volgens nieuw rapport moeten mensen met overgewicht prioriteit krijgen voor vaccin

Geef mensen met overgewicht prioriteit voor vaccinaties tegen het coronavirus: daar dringen de auteurs van een nieuw rapport op aan. Het rapport toont een sterk verband tussen obesitas en virusdoden. En dat is nergens erger dan in ons land.

De overgrote meerderheid van de wereldwijde sterfgevallen door coronavirus vond plaats in landen met een hoge mate van obesitas, volgens een nieuw rapport dat populaties met overgewicht koppelt aan ernstigere covid-gerelateerde ziekten en sterfte.

Uit het rapport van de World Obesity Federation blijkt dat 88 procent van de sterfgevallen als gevolg van Covid-19 in het eerste jaar van de pandemie plaatsvond in landen waar meer dan de helft van de bevolking overgewicht heeft. Overgewicht wordt in het rapport gedefinieerd als een lichaamsmassa-index (BMI) hoger dan 25.

Van de landen waar meer dan de helft van de volwassen bevolking aan overgewicht lijdt, kent België het hoogste sterftecijfer

Uit het rapport blijkt ook dat in landen waar minder dan de helft van de volwassen bevolking overgewicht heeft, de kans op overlijden door Covid-19 ongeveer een tiende was van het niveau in landen met een hoger aandeel volwassenen met overgewicht. Een hogere BMI wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op ziekenhuisopname, opname op de intensive of critical care en de noodzaak van mechanisch ondersteunde beademing.

Deze bevindingen waren bijna uniform over de hele wereld, staat in het rapport. Van de landen waar meer dan de helft van de volwassen bevolking aan overgewicht lijdt, kent België het hoogste sterftecijfer, gevolgd door Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Italië en Portugal staan ​​op de 5e en 6e plaats, terwijl de VS op de 8e staan.

Vietnam heeft daarentegen het laagste Covid-sterftecijfer ter wereld en het op een na laagste niveau van overgewicht onder de bevolking.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20