Gênant: Volgens Bloomberg was de Russische invasie van Oekraïne al begonnen

De trouwe lezers van Bloomberg zullen wel even de wenkbrauwen gefronst hebben. Het Amerikaans persagentschap publiceerde gisteren namelijk de titel “Rusland valt Oekraïne binnen” bovenaan op de website. Geen nood, de oorlog is nog niet voor nu. Het ging om een foutje, waarbij men een voorbereid bericht per ongeluk online smeet.

Het voorbereiden van artikels over wereldgebeurtenissen, overlijdens van vooraanstaande personen of ontslagen wordt door nieuwsredacties wereldwijd gedaan. Dat Bloomberg nu dus al publicaties heeft klaarliggen (of op zijn minst een titel), moest Rusland effectief overgaan tot een invasie van buurland Oekraïne, is dus bekend.

Ook tv-zenders bereiden dergelijke zaken voor. Zo oefenen Britse televisiezenders regelmatig de dood van Queen Elizabeth, die vandaag 70 jaar regeert. De Britse koningin is nu al 95 jaar, en als ze komt te overlijden, wordt intern de codezin “London Bridge is down” gecommuniceerd.

London Bridge is down

Daarna start een protocol, waar in totaal 65 jaar aan werd gewerkt.

  • De privésecretaris van de Queen contacteert eerst de premier van het Verenigd Koninkrijk.
  • Die contacteert het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Het ministerie speelt het nieuws door aan de 52 landen van de Commonwealth, waarvan Queen Elizabeth nog steeds het officiële staatshoofd is.
  • Daarna wordt het nieuws meegedeeld aan de media.

Elk commercieel radiostation in het VK heeft een blauw zwaailicht staan op de redactie, dat de radio-dj’s waarschuwt dat een lid van het Koningshuis is gestorven. Daarop wordt meteen een afspeellijst gestart met sombere muziek, terwijl men het nieuws voorbereid.

Bij de BBC, de openbare omroep, werkt men niet met een blauwe lamp, maar met een waarschuwingssysteem dat werd bedacht tijdens de Koude Oorlog. De presentator krijgt een zwarte das aangereikt, die ten allen tijde bij de nieuwsdesk ligt. BBC One schakelt onmiddelijk over naar een nieuwsuitzending, waarbij foto’s van de Queen worden getoond en het volkslied wordt afgespeeld.

Inoefenen van de uitzending

Daarna wordt de volgende boodschap verkondigd: “Dit is BBC Television News. Buckingham Palace heeft net het overlijden van de koningin meegedeeld.”

De grote Britse televisienetwerken hebben al een reportage achter de hand over het leven van de Queen, en verschillende experten van het koningshuis hebben al een contract getekend om geïnterviewd te worden als de koningin sterft. Van Sky TV en ITV is bekend dat zij regelmatig de uitzending oefenen, andere zenders doen dat ongetwijfeld ook.

Dat een medium dus een bericht klaar heeft liggen over een mogelijke oorlog, het ontslag van een staatshoofd of regering of het overlijden van bekende tv-persoonlijkheden, politici of misdadigers, is dus meer dan normaal. Dat zoiets per ongeluk wordt gepubliceerd is uiteraard nogal stuntelig.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20