Voka lanceert website met brexit-vragen voor Vlaamse ondernemers

Door de nabijheid en de intensieve handel met het Verenigd Koninkrijk, zullen Vlaamse bedrijven bijzonder hard getroffen worden door de brexit. Om ze zo goed mogelijk voor te bereiden, heeft Voka een webinstrument gelanceerd waar ondernemers antwoorden vinden op al hun vragen over de brexit

Op 1 januari 2021 loopt de overgangsperiode voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie af. Tot op vandaag hebben de EU en het VK nog steeds geen akkoord bereikt over de toekomstige relatie, waardoor de kans nog steeds reëel is dat we afstevenen op een zogenaamde harde brexit. Zo’n harde brexit kan Vlaanderen tot 28.000 jobs kosten en dus voor een tweede economische opdoffer zorgen bovenop de coronacrisis. Maar zelfs met een akkoord zal de impact nog altijd aanzienlijk zijn.

Vlaanderen drijft immers heel veel handel met het Verenigd Koninkrijk. Zo voerde Vlaanderen voor 25,75 miljard euro uit naar het VK en voerde het 14,62 miljard euro in uit het VK in 2019. Hiermee is het VK onze vierde grootste afzetmarkt en onze zesde grootste leverancier. Binnen België is het overigens vooral Vlaanderen dat handel drijft met het VK: Vlaanderen stond in voor 85% van de uitvoer en 88% van de invoer in 2019.

‘Zowel de overheid als de ondernemers moeten meer dan ooit de nodige maatregelen treffen om de gevolgen van de brexit zo goed mogelijk op te vangen. Het is heel laat voor ondernemingen die nu nog de nodige maatregelen moeten treffen, maar nu kan het op het nippertje nog’, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Om een antwoord te bieden op alle mogelijke vragen die een ondernemer kan hebben, kunnen bedrijven voortaan alle nodige informatie terugvinden over alle aspecten waar de brexit een impact op kan hebben, verzameld op één webstek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20